Stiže finalna sezona serije “Vikinzi: Valhala”: Heroji postaju legende sjevera

Branislav Predojević
Stiže finalna sezona serije “Vikinzi: Valhala”: Heroji postaju legende sjevera

LOS ANĐELES - Striming servis “Netfliks” objavio je prvi trejler za treću i posljednju sezonu svog istorijskog epskog nastavka serije “Vikinzi: Valhala”, čija je premijera zakazana za 11. jul.

Uprkos popularnosti i uspjehu matične franšize, obožavaoci su u početku bili skeptični kada je objavljeno da će se “Vikinzi” vratiti s nastavkom priče, rađenom direktno u produkciji “Netfliksa” i studija MGM pod nazivom “Vikinzi: Valhala”.

Ipak, prva sezona brzo je vratila povjerenje publike, uz solidne kritike, dok je druga još dalje razvila priču o kraju klasičnog doba vikinga vodeći junake od sjevera preko ruskih zemalja do Carigrada.

Okosnicu radnje čine sudbine nekih od najpoznatijih vikinških ratnika u 11. vijeku, poput legendarnog putnika Leifa Eriksona (Sem Korlet), njegove žestoke sestre ratnice Frejdis Eriksdoter (Frida Gustavson) i smjelog nordijskog princa Haralda Sigurdsona (Leo Suter).

Scenarista Džeb Stjuart vraća se kao šouraner i izvršni producent za novu sezonu koja počinje sedam godina nakon završetka druge sezone sa ciljem da se priča završi na pravi način.

- Kada smo započeli ovaj projekat prije pet godina naporno sam radio sa ovom nevjerovatnom glumačkom ekipom, kako bih napravio putovanje za koje smo se svi nadali da će biti zadovoljavajuće. Naravno, sa stvarnim istorijskim ličnostima, uvijek postoji više aspekata njihovih života koji se mogu istražiti, ali bilo je logično da se naša putovanja Leifa, Frejdis i Haralda završe sa našom trećom sezonom. I zaista jedva čekamo da poštovaoci vide završetak ovog poglavlja istorije - rekao je Stjuart. Frejdis je sada neprikosnoveni vođa paganskog Jomsborga, a Leif i Harald su postigli slavu u Konstantinopolju. Međutim, pred njima su veći izazovi kako bi svako dostigao svoju konačnu sudbinu. U potrazi za novim vikinškim domom, moraju se odvažiti dalje nego ikada prije. Junaci serije putuju od Carigrada preko Grenlanda do ruba poznatog svijeta, ali prije nego što mogu otploviti prema novim horizontima, moraju se vratiti tamo gdje je sve počelo u posljednju bitku. Ovi heroji uskoro će postati legende, piše u najavi “Netfliksa”.

Osim vodeće glumačke trojke, stalni članovi serije koji se vraćaju u treću sezonu uključuju Lauru Berlin (Ema od Normandije), Dejvida Oksa (Godvin), Bredlija Frigarda (kralj Knut), uz pojačanja poput Sofije Lebedeva (Elena) i Erika Crvenog (Goran Višnjić).

Sjajne ocjene

Prve dvije sezone imali su sjajne ocjene od strane publike i vrlo povoljne ocjene kritike.

Na sajtu “Roten tomatos” prva sezona imala je 90 odsto pozitivnih reakcija, dok je druga imala 100 odsto pozitivnih reakcija. Sa druge strane, na sajtu “Metakritik” prva sezona je imala ocjenu sedam, a druga 7,7 od mogućih 10. Treća sezona imaće takođe osam epizoda, koje će se emitovati u cjelini za striming.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana