Srpski režiser Đorđe Kadijević osvojio nagradu za najboljeg glumca

B.P.
Srpski režiser Đorđe Kadijević osvojio nagradu za najboljeg glumca

BEOGRAD-Reditelj, scenarista, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević osvojio je na međunarodnom festivalu igranog i dokumentarnog filma „Sent Endrjuz“ u Škotskoj nagradu „Ralf Ričardson“ za najboljeg glumca u biografskom filmu „Oflag 13-B”“.

Dokumentarno ostvarenje „Oflag 13-B”režirao je Đorđe Milosavljević Gera, a scenario napisao Mihajlo Vitezović, a žiri je rekao da je Kadijević žila kucavica ovog ostvarenja.

-Da budemo jasni, Kadijević ne glumi u ovom filmu. Ipak, njegovo prisustvo, vitalnost i istina, njegovi uvidi, opservacije i poetsko promišljanje žila su kucavica ovog filma. Kadijevićevi osvrti nas iznova podsjećaju na krhkost istorije, neumitnost protoka vremena i najvažnije događaje koji ostavljaju svoj trag u svačijem životu, obrazložio je žiri. U toku ovog biografskog filmskog narativa Đorđe prolazi kroz cijeli svoj život od rođenja, bezbrižnog odrastanja, ljubavi prema ocu koji je bio oficir jugoslovenske kraljevske vojske, preko stradanja u Drugom svjetskom ratu, dva bombardovanja, bježanja i, naposljetku, odrastanja bez oca u poslijeratnom Beogradu. Film je producirao Vojnofilmski centar „Zastava film“, producent je pukovnik Goran Ikonić. Nagrada koju je  Kadijević osvojio nosi ime po slavnom engleskom glumcu ser Ralfu Ričardsonu koji, sa Džonom Gilgudom i Lorensom Olivijeom, čini dio velikog trojstva britanskih glumaca čije su uloge obilježile dvadeseti vijek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana