Srce Sarajeva za Bogdana Diklića

Agencije
Srce Sarajeva za Bogdana Diklića

Sarajevo - Ovogodišnji Sarajevo Film Festival završen je 24. avgusta dodeljivanjem nagrada. Najbolji igrani film festivala je gruzijski film "U procvatu", dok je Bogdan Diklić osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

U glavnoj takmičarskoj kategoriji za igrani film žiri kojim je predsedavao reditelj Danis Tanović dodjelio je nagradu gruzijskom ostvarenju "U procvatu" (Grzeli nateli dgeebi) koje su režirali Nana Ekvtimišvili i Simon Gros.

Specijalna nagrada žirija otišla je u ruke reditelja Boba Jelića koji se na festivalu predstavio hrvatsko-bosanskom koprodukcijom "Obrana i zaštita". Glavni glumac u tom ostvarenju, Bogdan Diklić, osvojio je nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

"Ovo je nagrada koja se zove tako lepo. Nije ni zlatno, ni srebrno, već jednostavno srce grada. Zato mi je ova nagrada tako draga", kazao je Diklić preuzimajući Srce Sarajeva, prenijela je agencija Fena.

Istoimenu nagradu, ali u kategoriji najbolje glumice, podjelile su zvijezde filma "U procvatu" Lika Babluani i Marijam Bokeria.

Raznovrsni takmičarski program, kada je u pitanju kratki film, ocjenjivao je žiri koji je predvodila Pas Lasaro, menadžerka programa Panorama Filmskog festivala u Berlinu.

Srce Sarajeva za najbolji film u toj kategoriji odneo je rumunski film "Sijena oblaka" (O Umbra de nor) reditelja Radua Jude. Specijalnu nagradu žiri je dodjelio srpskom ostvarenju "Rabittland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, kao i bugarsko-njemačkoj koprodukciji "Čast".

Najboljim dokumentarcem ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala proglašen je film "Sickfuckpeople" austrijskog reditelja Jurija Rečinskog, dok je srpski dokumentarac "Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo" Marte Popivode osvojio specijalno priznanje. Specijalnu nagradu u istoj kategoriji osvojio je grčki film "Čistači" Konstantinosa Georgousisa.

Nagradu za ljudska prava, koja se dodeljuje najboljem filmu sa tom tematikom iz takmičarskog programa za dokumentarne filmove, osvojila je hrvatska priča Arsena Oremovića "U braku sa Švicarcem".

Kao što je ranije najavljeno, počasne nagrade Srce Sarajeva primili su mađarski reditelj Bela Tar i Roberto Ola, izvršni direktor "Eurimaža", fonda za podršku evropskoj kinematografija.

Cjelokupan spisak dobitnika nagrada, uključujući i "Cinelink" priznanja, kao i nagrade festivalskih partnera, možete pročitati OVDJE.

Devetnaesti po redu Sarajevo Film Festival održana je od 16. do 24. avgusta, obuhvatajući stotinak filmskih naslova iz svih krajeva svijeta, od velikih bioskopskih hitova kao što su do brojnih nezavisnih ostvarenja sa svih kontineta. Glavna zvijezda festivala bio je glumac Deni Glover koji je u Sarajevo došao kako bi dodjelio nagradu Fondacije "Katrin Cartlidge" i održao predavanja mladim filmadžijama okupljenim u Talent kampusu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana