Srce Sarajeva uručeno reditelju Mišelu Franku

Tanjug
Srce Sarajeva uručeno reditelju Mišelu Franku

SARAJEVO - Meksički reditelj Mišel Franko primio je večeras počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo film festivalu.


"Znam koliko je ovo fantastičan festival, a nije svaki takav, sa najboljom mogućom publikom... Osjećam se kao kod kuće. Nastaviću da pravim filmove samo kako bih se ovdje vratio. Moje srce je u stvari u Sarajevu", rekao je Franko primajući nagradu.

Direktor festivala Mirsad Purivatra uručio je Srce Sarajeva Franku, koji je nagrađen burnim aplauzom. Srce Sarajeva Franku je, inače, dodijeljeno prošle godine, ali on nije bio u prilici da ga primi zbog situacije s pandemijom.

U okviru "Open er" programa Sarajevo film festivala večeras je prikazan Frankov film "Novi poredak" (2020), distopijska drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune, koja završava državnim udarom.

"Film je proizveden prošle, čudne godine, koja je bila bez direktnog kontakta sa publikom. Ovo je sjajan završetak - pred velikim ekranom", rekao je Franko pred početak projekcije na ogromnom platnu prostora na otvorenom "Ljetna Koka-kola pozornica".

Franko je prvi put posjetio festival u Sarajevu 2009. godine sa svojim prvim filmom "Daniel i Ana", a 2017. bio je predsjednik žirija Takmičarskog programa - Igrani film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana