Spektakularna verzija vječnog klasika stiže i u banjalučke bioskope

Branislav Predojević
Spektakularna verzija vječnog klasika stiže i u banjalučke bioskope

BANjALUKA - Najnovija verzija svima poznate priče “Tri musketara” od danas je na repertoaru banjalučkog “Sinepleksa Palas” u vrhunskom formatu, ali i u drugim domaćim bioskopima i centrima za kulturu.

Akciona ekranizacija bezvremenog romana Aleksandre Dime u režiji Martina Burbulona, velike nade francuske kinematografije, nikoga neće ostaviti ravnodušnim kombinacijom avanture, melodrame i spektakla. 

Dimina najslavnija priča (uz “Grof Monte Kristo”) donosi pred publiku napete zavjere, uzbudljive dvoboje, požrtvovane heroje, opasne negativce, vojnička bratstva i naravno ljubavne doživljaje.

Raskošni spektakl snimljen uz budžet od šest miliona dolara predstavlja nove likove i brojne lokacije, od slavnog Luvra do Bakingemske palate, preko oluka Pariza do opsade La Rošela.

Priča ponovo prati mladića po imenu D'Artanjan koji odlazi od kuće u Pariz, nadajući se da će postati musketar kraljeve garde. Uprkos neuspješnoj regrutaciji, on ipak postaje dio družine trojice izvanrednih musketara: Atosa, Aramisa i Portosa, tri elitna ratnika u službi francuskog kralja, i ubrzo se uklapa u njihov način života.

Njih četvorica kreću u opasnu misiju protiv zavjere, koja ne prijeti samo kruni već i sudbini cijele Evrope. Vođeni geslom “Svi za jednog i jedan za sve” oni kreću u avanturu koja se odvija užurbanim tempom, razvijajući se od jednog obrta do drugog sa malo romanse.

U filmu je okupljena izvanredna glumačka ekipa: Vensan Kasel kao Atos, Fransoa Sivil kao D'Artanjan, Romen Diris kao Aramis, Pio Marmai kao Portos te Eva Grin kao Milejdi, Lina Koduri kao Konstans Bonasje i mnogi drugi.

Dimin roman, jedna je od najčešće adaptiranih priča svih vremena, u bioskopu, na televiziji ili u stripovima i animacijama. Prvu ekranizaciju Dimina priča doživjela je 1903. godine, a do danas širom svijeta snimljeno je preko 30 filmskih i 10 animiranih verzija slavne priče. Film je pušten u 732 bioskopa u Francuskoj gdje je debitovao na drugom mjestu na kino blagajnama prodavši preko milion ulaznica i zaradivši 5,6 miliona dolara u svojoj prvoj sedmici.

Sam film ujedno je uvod u drugi dio pod nazivom “Milejdi”, koji stiže do kraja godine.

Roman

“Tri musketara” je francuski istorijski avanturistički roman koji je 1844. napisao francuski pisac Aleksandar Dima, jedan od najčitanijih pisaca svih vremena. Vremenski smještena između 1625. i 1628. godine, priča o avanturama mladića po imenu D'Artanjan, prvenstveno je istorijski i avanturistički roman. Priča je prvi put objavljivana od marta do jula 1844. godine, a priča iz romana je dobila nastavke “Dvadeset godina kasnije” i “Vikont od Bragelona: deset godina kasnije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana