Spajanje “Vorner bradersa” i “Diskaverija” donosi bolju budućnost za DC: Novi put za Supermena i ekipu

Branislav Predojević
Spajanje “Vorner bradersa” i “Diskaverija” donosi bolju budućnost za DC: Novi put za Supermena i ekipu

LOS ANĐELES - Nakon velikog spajanja medijskih kompanija “Vorner braders” i “Diskaveri” u jednu firmu nova korporacija želi da promijeni svoju strategiju kada su u pitanju ekranizacije stripova izdavača DC.

Filmski studio “Vorner” već nekoliko decenija kontroliše autorska prava na junake ove kompanije, a ekranizacije ove tematike su među najprofitabilnijim granama u istoriji čuvenog studija. Ipak, u poređenju s najvećim konkurentom “Marvelom”, projekti DC-ja su podbacili, kako kreativno, tako i finansijski.

Nakon što je spajanje “Vornera” i “Diskaverija” završeno prije nekoliko dana, izgleda da će igrani sadržaj studija DC uskoro doživjeti promjene.

Novi vlasnik “Vornera” Dejvid Zaslav navodno želi da uvede značajnu reviziju ekranizacija sadržaja kompanije DC, a remont bi u suštini mogao da znači da kompanija DC dobija sopstveni studio za filmske i televizijske projekte, slično kao studio “Marvel”.

Zaslav je istraživao ideju da ima čovjeka poput “Marvelovog” glavnog kreativca i producenta Kevina Fejga, koji bi nadgledao poslovnu strategiju i bio vezivno tkivo između mnogih multimedijalnih projekata. Iako je u početku imao kandidata Emu Vots, bivšu izvršnu direktoricu “Paramounta”, izgleda da ona neće preuzeti tu ulogu.

 Zaslavov fokus je više na otključavanju punog potencijala junaka koji dolaze iz ovog univerzuma, jer se “Vorner braders” nije najbolje nosio sa ovim izazovima u posljednjih nekoliko godina, posebno na filmskom polju. Na osnovu izvještaja, izgleda da je film o Supermenu jedan od velikih prioriteta za novu kompaniju, pošto je film o čovjeku od čelika povučen nakon očajnih kritika “Lige pravde” Džosa Vedona 2017. godine. Takođe se čini da su pojedinačni nezavisni projekti poput “Džokera” i “Odreda samoubica” ili odlične serije “Mirotvorac” nešto što će novi studio još više eksploatisati i razvijati uz dosta više slobode kod autora, što znači da bi i filmovi, poput stripova, mogli imati neku zasebnu “Blek lejbel” oznaku namijenjenu zrelijim projektima i starijoj publici.

Iako se još radi na ovim planovima i novom obliku ekranizacija, čini se da će ljubitelji stripova sa znakom DC ipak dočekati sa potencijalnim otvaranjem studija DC da njihovi junaci dobiju ekranizacije dostojne slave strip predložaka.

Petorka

Ono što je izvjesno jeste da u narednom periodu gledaoci mogu da očekuju pet sigurnih projekata vezanih za DC ekranizacije ove i iduće godine.

U pitanju su filmovi “Liga superljubimaca”, koji se očekuje 29. jula, “Crni Adam” 21. oktobra i “Šazam: Bijes bogova” 16. decembra, ove godine, dok je izlazak filmova “Akvamen i izgubljeno kraljevstvo” i “Fleš” zakazan za 17. mart i 23. jun iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana