Snježana i patuljci u igranom filmu

Priredila: Aleksandra Madžar
Snježana i patuljci u igranom filmu

Los Anđeles - Jedna od najpoznatijih bajki u svijetu, ispisana maštom braće Grim, "Snježana i sedam patuljaka" oživjeće prvi put kao igrani film zahvaljujući studiju "Dizni" koji je odlučio da uradi svojevrsni rimejk njegovog animiranog ostvarenja iz 1937. godine.

Scenario piše dramska spisateljica Erin Kresida Vilson koja je radila filmsku adaptaciju knjige "Djevojka u vozu", dok će autori muzike biti Bendž Pasek i Džastin Pol, autorski dvojac koji je napisao stihove za nedavno izveden mjuzikl "La la land".

Projekat "Snježana" jedan je u nizu igranih filmova zamišljenih kao rimejk čuvenih "Diznijevih" klasika. Blagajne širom svijeta osvajali su "Alisa u zemlji čuda", "Grdana - zla vila", "Pepeljuga" i "Knjiga o džungli". Među najavljenim naslovima koje ćemo takođe gledati kao igrane filmove nalaze se i "Ljepotica i zvijer", "Aladin", "Dambo", "Mulan" i "Kralj lavova".

Ostvarenje iz 1937. godine bilo je prvi "Diznijev" animirani film. Otada je bajka braće Grim adaptirana mnogo puta za veliko platno, uključujući i horor film "Snježana: priča o užasu" sa Sigorni Viver i komediju "Ogledalce, ogledalce" sa Džulijom Roberts. Priča uz koju su brojne generacije učile o dobru, zlu i ljubavi bila je inspiracija za hit film iz 2012. godine "Snježana i lovac", sa Kristen Stjuart i Šarliz Teron, koji je zaradio 396 miliona dolara, dok je njegov nastavak ostvario manje od polovine te sume.

Zanimljivosti o Snježani i patuljcima

* Snježana poslije buđenja u znak pozdrava ljubi samo šest patuljaka. Pospanka nije poljubila.

* Lilijan, Diznijeva supruga, smatrala je da će film biti potpuna propast.

* Animatori su uradili, prebrisali, prepravili ili bacili na hiljade slika prije nego što su konačno dobili finalni izgled patuljaka.

* Adrijana Kaseloti imala je 19 godina kada je dobila priliku iz snova, da pozajmi Snježani glas.

* Adolfu Hitleru je ovo bio jedan od omiljenih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana