Sljedeće godine na “Dizni plus” stiže pet “Star Wars” serija: Neka sila bude uz striming

Branislav Predojević
Sljedeće godine na “Dizni plus” stiže pet “Star Wars” serija: Neka sila bude uz striming

LOS ANĐELES - Studio “Lucasfilm” i kompanija “Dizni” dodatno će pojačati svoj sadržaj “Star Wars” serijala i filmova za 2022. godinu, kako bi odgovorili na sve oštriji izazov konkurencije i sve veće zahtjeve publike.

Zanimljivo je da je većina planova vezana za nove priče iz slavne svemirske sage, planirana oko striming servisa “Dizni plus”, koji je nakon eksplozivnog uspjeha serijala “Mandalorian” doslovno spasio kompletnu franšizu. Nakon mlakih reakcija fanova na nekoliko prošlih bioskopskih projekata poput spin-of priče “Solo” iz 2018. godine i filma “The Rise of Skywalker” iz 2019. godine, matični studio “Lucasfilm” promijenio je prvobitni plan da svake godine pusti po jedan novi film.

Međutim, nakon meteorskog uspjeha njihovih poduhvata u strimingu, studio je usmjerio pogled na “Dizni plus” kao primarnu platformu za plasiranje sadržaja iz “Star Wars” projekata. Iako konkretni datumi izlaska tek treba da budu potvrđeni, očekuje se da će sljedeće godine “Dizni” objaviti pet serija i to tri premijerno: “Obi-Van Kenobi”, “Andor” i “Droid Story”, dok će serije “Mandalorian” i “The Bad Batch” dobiti treću i drugu sezonu. Potpredsjednik “Lucasfilma” Džejms Von tvrdi da je ovo slučajno poklapanje izazvano u velikoj mjeri pandemijom, koja je promijenila odnose na relaciji bioskop - striming - publika.

- Tokom izolacije zbog pandemije desile su se brojne promjene na relaciji publika i bioskop, te nova ekspanzija striminga. Ne mislim da je to bilo planirano kao redovna stvar. Mislim da je to samo način na koji su se stvari posložile tokom godine. Mislim da će doći do oseka i plima u emitovanju “Star Wars” priča, zavisno od doprinosa kreativaca i želje publike da vidi nove sadržaje - rekao je Von.

Nova strategija “Lucasfilma” trebalo bi da bude korak dalje od prethodne i trebalo bi da vrati poljuljani kreativni ugled serijala. Ambiciozni raspored objavljivanja jednog filma godišnje bio je na kraju štetan za trilogiju filmskih nastavka, a prethodni izvršni direktor “Diznija” Bob Ejger priznao je da su “prebrzo stavili, malo previše 'Star Wars' filmova na tržište”.

Imajući u vidu produkcijsku moć, brz protok sadržaja, uz stalnu dostupnost novih autora “Lucasfilm”, može obezbijediti da novi sadržaj uvijek bude rezultat kreativne strasti, kao u slučaju trijumfa serije “Mandalorian” pod vođstvom Džona Favroa, a ne samo korporativne obaveze i potpisanih ugovora. Ukratko, uzimajući u obzir i projekte koji su emitovani ili planirani za ovu godinu, poput za decembar najavljenog serijala “The Book of Boba Feit”, čeka nas prava svemirska invazija na malim ekranima.

Vizije

Nedavno objavljeni animirani serijal “Star Wars: Visions” izgleda da je korak u novom smjeru “Lucasfilma”. Serijal “Visions” odmak je od tipične visokobudžetne produkcije iz ove franšize, jer je japanskim anime studijima data puna sloboda da stvore bilo koju priču koju žele da ispričaju i da puste mašti na volju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana