Slavko Štimac: Mnogo je teže igrati pozitivce

Tanjug
Slavko Štimac: Mnogo je teže igrati pozitivce

BEOGRAD - Jedan od najznačajnijih srpskih glumaca Slavko Štimac, koji igra u aktuelnom filmu „Mrak“ Dušana Milića, naglašava da mu je mnogo teže da tumači pozitivne nego negativne likove.

-Možda preterujem ako bih rekao da je teže igrati pozitivne likove. Nisam siguran, tako mi se čini - rekao je Štimac za Tanjug.

„Mrak“ prati radnju smještenu na Kosovo i Metohiju, u vrijeme Vaskrsa 2004. godine, a premijeru je imao 17. marta, baš na godišnjicu pogroma na Kosovu i Metohiji 2004.

Tako je specijalna projekcija održana u bioskopu Sinepleks Galerija Beograd u kompleksu Beograd na vodi i paralelno je premijera bila u Domu kulture Gračanica na KiM.

Štimac je istakao da je  veoma zadovoljan reakcijama publike i ljudi koje poznaje - kolega na 50. FEST-u, kada je film krajem februara imao pretpremijeru u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Milićevo ostvarenje nije prošlo nezapaženo, naprotiv, dobilo je dvije prestižne nagrade - sve popularnija danska glumica srpskog porijekla Danica Ćurčić, koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu „Mrak“, dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke a žiri kritičara FEST-a dodijelio je filmu nagradu „Nebojša Đukelić“.

Štimac tumači veoma višeslojan lik dede, u kome i dalje živi nada da će nestali sin da mu se vrati i to mu daje mu dalji smisao života.

-Postepeno sam gradio svoj lik koji ima razna osećanja. Svako ima svoj sistem rada, a ja sam uglavnom duboko u sebi razumeo šta bi tog čoveka moglo naterati da se tako ponaša - objasnio je Štimac.

Glavni trio protagonista čine djevojčica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin - otac Milicinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujakom, a filmska priča je zasnovana na istinitom događaju.

-Ipak je njemu nestao sin, zet, stalno strepi šta će biti sa ćerkom i unukom, zaista je to jako teška situacija da ju je nepotrebno dalje komentarisati. Taj strah ili teskoba, što je više čovek zadržava u sebi, a to je slučaj kod mog karaktera u filmu, ona preti da pređe u paranoju - objasnio je Štimac.

Kaže da film „Mrak” nosi univerzalnost koja korespondira sa svakim ljudskim bićem, može da se smjesti u bilo koji dio ove planete i dodaje da je strašno da čovjek mora da stalno živi u strahu, kako se dešava junacima ovog filma koje stalno napadaju nevidljivi neprijatelji na KiM.

Prema njegovim reijčima, film se bavi temom straha tako da je odgovornost prisutna za svaki lik u filmu, ne samo kod lika Milutina.

-Sad smo mi u jednom momentu tu negde gde više ne znamo koliko je šta stvarno ili tu ima još nekih elemenata, tu govorim o psihološkom stanju mog junaka. Imao sam dosta materijala u glavi i u mojim emocijama, i jedino je bilo opreza da ne preteram, i da smestim u pravo vreme sve to što sam shvatio o mom liku - približio je glumac svog anti-junaka.

Tokom veoma plodne i uspješne karijere, publika je Štimca uvek gledala u ulogama dobrica, pozitivnih likova, čak se i jedan od zapaženih naslova sa njim u glavnoj ulozi zove „Ime Dobrica, prezime nepoznato” (2016), a gledamo ga i već pet sezona u krimi serijalu „Ubice mog oca” kao pozitivca.

Ipak, u zenitu svog posla, glumac se nedavno odlučio da prihvati prvi put u životu i role negativnih likova, u dvije nove TV serije.

Prva je „Crna svadba” (2021) gdje je tumačio masovnog ubicu čiju je dušu zarobio demon, a druga je hrvatska mini serija „Područje bez signala” (2022) u kojoj igra ozloglašenog tajkuna.

-Možda preterujem ako bih rekao da je teže igrati pozitivne likove. Nisam siguran, tako mi se čini. Ipak, zadržaću se na ovome - sve su to likovi koji su dobro napisani. Ako su u scenariju junaci kvalitetno stvoreni, lakše ih je igrati. Mislim da je u tome tajna. Meni je bilo zanimljivo da ih igram i da kasnije vidim kako će to sve ispasti na ekranu - zaključio je Slavko Štimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana