Sitkom “Kafić u zdravlje” slavi 40 godina: Ljubav i humor tamo gdje se svi znaju

Branislav Predojević
Sitkom “Kafić u zdravlje” slavi 40 godina: Ljubav i humor tamo gdje se svi znaju

BANjALUKA - Prije 40 godina krajem oktobra 1982. godine televizija En-Bi-Si bez najave je prikazala prvu epizodu serije “Kafić u zdravlje”, koja će postati jedna od najuspješnijih i najomiljenijih komedija svih vremena, uz ogroman uticaj na svijet televizije.

Ipak, u doba premijere serija, koju su kreirali reditelj Džejms Berouz i braća scenaristi/producenti Glen i Les Čarls, nije djelovala kao ostvarenje koje će dočekati drugu, a kamoli 11 sezona, koliko se prikazivala. Kritičarima se svidjela serija o bivšem bacaču “Boston Red Soksa” i liječenom alkoholičaru Semu Maloneu (Ted Danson), koji vodi bar u kojem se redovne mušterije osjećaju kao kod kuće i dočekuju uz buran ritual dobrodošlice, ali serija je imala očajan rejting, završivši godinu na 74. mjestu od 77 emisija En-Bi-Sija.

Ipak, sitkom u nastanku od ukidanja spasila je, po riječima jednog od scenarista Kena Levinea, činjenica da mreža nije imala ništa bolje da ih zamijeni. Ispostaviće se da je ovaj trenutak sreće odredio sudbinu serije, koja je od svoje prve epizode demonstrirala pamet i duhovitost te bez većih napora bila šarmantna i karakterna komedija za odrasle uz jedan od najboljih TV-ansambala svih vremena. Berouz i braća Čarls su u početku zamišljali emisiju kao svojevrsni američki odgovor na britanski klasični sitkom “Falični pansion”, samo smještenu u bostonski sportski kafić, uz pretpostavku o romantičnom paru u stilu Spensera Trejsija i Ketrin Hepbern. Glumica Šeli Long sjajno je tumačila studentkinju i konobaricu Dijanu Čembers, koja je bila pomenuti pandan Semovom liku, u roli Norma Petersona, vječnog lika za šankom, bio je Džordž Vent, dok je Semov odani bivši trener bejzbola Erni Pantuso bio sjajni karakterni glumac Nikolas Kolasanto. Kolasantova smrt od srčanih bolesti nakon treće sezone omogućila je budućoj filmskoj zvijezdi Vudiju Harlsonu da se probije kao Trenerova jednako djetinjasta i simpatična zamjena Vudi Bojd. Treba pomenuti i sjajnu Ri Perlman u roli samohrane majke i često trudne konobarice Karle te još nekoliko upečatljivih sporednih likova, poput poštara Klifa.

Režiser Berouz isticao je kasnije da je tajna uspjeha serije bila u opušteno napisanom scenariju i vrhunskim glumcima, koji su u hodu s lakoćom popravljali propuste.

- Na “Kafiću u zdravlje” nikada nismo sve radili dva puta. Samo bismo prošli kroz scenu i kasnije sam ponovo snimao viceve koje nisu uspjeli ili sam se vratio i sjekao snimke koje sam promašio - rekao je Berouz.

I dok je serija rasla i mijenjala se tokom prikazivanja, pilot-epizoda “Pozovi me nekad” ostaje majstorska klasa u izgradnji svijeta sitkoma.

Podrška kritike i dobar momenat na kraju su doveli do druge sezone, a “Kafić” je tokom emitovanja imao konstantan rast rejtinga iz sezone u sezonu, uz pravu žetvu nagrada, pošto je njegovih 11 sezona postiglo nevjerovatnih 111 nominacija za “Emija” i 28 pobjeda, uključujući nagrade za Dansona, Longa, Perlmena, ali i Harlsona.

Simbol

Uvodnu pjesmu su napisali Džudi Hart Anđelo i Gari Portni, a izveo je sam Portni sa besmrtnim refrenom “Gdje svako zna tvoje ime”, koji je bio i ostao jedan od simbola epohe. Zanimljivo je da je jedan od likova iz serije Frejzer Krejn (Kelsi Gremer) postao junakom spin-ofa “Frejzer” nakon što je “Kafić u zdravlje” završio snimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana