Šest Komljenovih filmova na PAFF-u

Aleksandra Madžar
Šest Komljenovih filmova na PAFF-u

Beograd - Retrospektiva kratkih filmova mladog banjalučkog autora Daneta Komljena, koji živi u Berlinu, biće predstavljena 5. i 6. septembra u okviru revijalne selekcije "Svetla budućnost" Pančevo film festivala.

Program selekcije "Svetla budućnost" čini šest kratkih radova Daneta Komljena, koji će biti prikazani u posljednja dva festivalska dana Pančevo film festivala. Kako su najavili organizatori biće prikazani filmovi "Ne ne", "Ja već jesam sve ono što želim da imam", "Prelaz", "Tjelesna funkcija", "Sitna ptica" i "Višak vjetra". Nakon projekcije filmova biće održan i razgovor sa autorom.

Komljen, koji još uvijek nije snimio svoj prvi dugometražni film, završio je Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master studije na Le Fresnodž školi savremenih umjetnosti u Francuskoj.

Njegovi kratki filmovi su prikazani na više od 90 međunarodnih festivala, a nagrađivani su u Kanu, Lokarnu, Roterdamu, FID Marseju te na Sarajevo film festivalu.

Kratkometražni film "Višak vjetra" svjetsku premijeru imao je 13. avgusta, prošle godine na 67. filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj.

Priča govori o braći blizancima Dejanu i Bobanu. U filmu Dejan radi, jede, priča o zimskim bazenima, drveću i noći, a Boban pliva, vozi motor, priča o osmijesima, gradovima i jugu.

Ideja za ekranizaciju rodila se nakon susreta Bobana Kaluđera sa pedesetak rolni starog filma.

- Boban će igrati u mom debitantskom dugometražnom filmu "Prije neprijateljstva", ali uvideo sam da mu je nelagodno pri pomisli na snimanje, pa sam odlučio da pre dugometražnog moramo da napravimo kratki film - otkrio je Komljen tom prilikom za "Glas Srpske".

Drugi Pančevo film festival - PAFF održaće se od 2. do 6. septembra na nekoliko lokacija u Pančevu.

Filmske projekcije će se održavati u okviru šest filmskih programskih cjelina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe).

Pančevo

Festival organizuju mladi filmski radnici i umjetnici okupljeni oko udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana