Šest kandidata u trci za “Oskara”

Aleksandra Madžar
Šest kandidata u trci za “Oskara”

Beograd - Šest srpskih filmova ispunilo je uslove za nacionalnog kandidata za 86. nagradu Američke filmske akademije “Oskar” u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku, a odluka o izboru domaćeg kandidata biće donesena 31. avgusta, saopštili su iz Akademije filmske umetnosti i nauke.

Na osnovu pristiglih prijava, filmovi koji ispunjavaju tražene uslove američke i srpske akademije su “Krugovi” Srdana Golubovića, “Led” Jelene Bajić-Jočić, “Mamaroš” Momčila Mrdakovića, “Odumiranje” Miloša Pušića, “Smrt čoveka na Balkanu” Miroslava Momčilovića i “Falsifikator” Gorana Markovića.

- Ne bih želeo da bilo kakvom svojom izjavom utičem na komisiju. Meni bi to naravno mnogo značilo. S obzirom na to da su “Krugovi” nagrađeni na “Sandensu”, najvećem američkom festivalu, mislim da bi mogli da budu jedan dostojan predstavnik srpske kinematografije i kulture uopšte - rekao je za “Glas Srpske” reditelj filma “Krugovi” Srdan Golubović.

On smatra da srpski film ili film iz regiona nema prevelike šanse za 86. nagradu Američke filmske akademije “Oskar”, ali da postoji realna nada za “Krugove”, s obzirom i na distribuciju u Americi.

Stručni odbor, čiji su članovi izabrani juče sa jednogodišnjim mandatom za izbor domaćeg kandidata za ovogodišnju, 86. dodjelu nagrada “Oskar”, ocjenjivaće filmove od 27. do 29. avgusta.

Odluka o izboru domaćeg kandidata biće saopštena 31. avgusta, kako bi se producentu omogućilo da preduzme sve neophodne dopunske radnje u vezi sa opremanjem filma u skladu sa tehničkim pravilima i dostavi ga Američkoj akademiji do 1. oktobra.

- Mi smo se kandidovali, a videćemo koga će komisija odabrati. Dok ne vidimo rezultate komisije, ne bih nešto posebno komentarisao. Svako se od nas nada da će njegov film biti izabran za domaćeg predstavnika na ovoj prestižnoj dodeli nagrada, ali dok se ne glasa, ne znamo - rekao je za naš list producent i glavni glumac filma “Falsifikator” Tihomir Stanić.

Stanić je nedavno nagrađen “Zlatnom mimozom” za najbolju mušku ulogu Anđelka u filmu “Falsifikator” na 27. Montenegro film festivalu u Herceg Novom.

Žiri je tada obrazložio da je Tihomir Stanić izgradio kompleksni lik po uspomeni na svog oca, jednostavnim i duhovitim sredstvima i stvorio karakter zavodljivog i šarmantnog prevaranta koji je sve lako osvojio.

Stručni odbor

Članovi stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke su glumci Ivan Bekjarev, Radmila Živković, Sloboda Mićalović, Ljubiša Samardžić, producent Aleksandar Avramović, reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, dr Nikola Stojanović, direktori fotografije Predrag Bambić i Milan Spasić, filmolozi dr Petar Volk, Tomislav Gavrić, Božidar Zečević.

U Stručnom odboru su i montažerka Ljiljana Lana Vukobratović, masker Stanislava Zarić, scenograf Miljen Kreka Kljaković, kompozitor Kornelije Bata Kovač i dizajner zvuka Veljko Hajduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana