Serije “Vreme zla” i “Crna svadba” premijerno na SFF-u: Priče o moći, istoriji i magiji

Milanka Mitrić/agencije
Serije “Vreme zla” i “Crna svadba” premijerno na SFF-u: Priče o moći, istoriji i magiji

BEOGRAD/SARAJEVO - Nakon što je ranije najavljeno da će film “Toma” biti emitovan na zatvaranju Sarajevo film festivala (SFF), najavljeno je da će i dvije dugo najavljivane serije iz Srbije svoje prvo prikazivanje doživjeti upravo na ovoj smotri - “Vreme zla” i “Crna svadba”.

Serija “Vreme zla”, rađena prema romanima Dobrice Ćosića, pretpremijerno na ovoj smotri biće emitovana sutra (nedjelja).

- Čuvenu porodicu Katić iz Ćosićevih romana zatičemo u osvit Drugog svetskog rata, u Beogradu. Bogdan Dragović (Goran Bogdan) se vraća iz emigracije, pokušava da zarad sina Vladimira ponovo uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista. Njegova, praktično ostavljena žena Milena (Nada Šargin) stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem (Goran Šušljik), agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom. Milenin i Bogdanov sin Vladimir, sada i sam član Komunističke partije, iz ideoloških razloga se okreće protiv oca - navode producenti serije, rađene po scenariju Sanje Savić Milisavljević, a u režiji Ivana Živkovića. Priča serije bazirana je na romanu “Vernik”, s pojedinim elementima iz knjiga “Grešnik” i “Otpadnik”.

Serija “Crna svadba” jedno je od ostvarenja koje je nastajalo u produkciji “Fajerflaj”, a premijeru na festivalu doživjeće u utorak, kada će biti prikazane prve dvije epizode.

- Priča kreće u malom mestu u istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi zastrašujući motiv.

Ipak, time će samo otključati veliku misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima - navode producenti o ovoj seriji u kojoj glume Uliks Fehmiju, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović, Predrag Bjelac i drugi.

Scenarista serije je Strahinja Madžarević, a režiser Nemanja Ćipranić, a premijerno emitovanje na jesen će početi na RTS-u i “Superstaru”.

 “Elegija lovora”

 Debitantski film crnogorskog režisera i scenariste Dušana Kasalice “Elegija lovora”, u kojem igraju Frano Lasić i Savina Geršak, biće premijerno prikazan sutra (nedjelja) u takmičarskom programu SFF-a.

- Za mene je bitnije kako će publika reagovati, jer film poseduje elemente drame, komedije i fantazije. Biće zanimljivo da vidim kako reaguju na nešto što nije baš očekivano od filmova iz ovog regiona - naveo je Kasalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana