Serija "Obi-Van Kenobi" stiže 25. maja: Epski obračun učitelja i učenika

Branislav Predojević
Serija "Obi-Van Kenobi" stiže 25. maja: Epski obračun učitelja i učenika

LOS ANĐELES - Striming gigant "Dizni plus" objavio je prvu službenu najavu za svoju seriju "Obi-Van Kenobi" iz filmskog svijeta "Ratova zvijezda", u kojoj se Juan Mekgregor prvi put u 17 godina vraća ulozi slavnog džedaj učitelja.

"Dizni" je nakon kupovine "Lukasfilma" razvio "Ratove zvijezda" u revolucionarnu multimedijsku franšizu, sa nizom filmova i serija, koje stižu posljednjih godina. Nadolazeća serija "Obi-Van Kenobi" vjerovatno je najviše iščekivana od svih "Diznijevih" projekata i biće lansirana 25. maja, istog dana kada su se originalni "Ratovi zvijezda" pojavili u bioskopima prije 45 godina.

Trejler sadrži prvi pogled na dugoočekivanu seriju i za samo 24 časa skupio je sedam miliona pregleda. U seriji, u nekoliko brzih kadrova, otkriveno je da smrtonosni Inkvizitori love sve preostale Džedaje dok se Obi-Van krije na Tatuinu prilično slomljen, bez vjere u preokret.

Značajno je da snimci prikazuju i Velikog inkvizitora, zamjenika Darta Vejdera i Luka Skajvokera kao dječaka, obučenog kao njegov otac Anakin, a da ne spominjemo ambicioznog Inkvizitora Revu. Radnja serije smještena je u mračna vremena Kenobijevog egzila, deset godina nakon treće epizode "Ratovi zvijezda - Osveta Sita" i pada Galaktičke republike pod vladavinu Sita na čelu sa Imperatorom, uz nekoliko poveznica sa animiranim serijalom "Ratovi zvijezda: Pobunjenici" i video-igrom "Džedaj: Pali red". U seriji se osim Mekgregora vraća i Hajden Kristensen, koji će ponoviti svoju rolu, ali ovaj put kroz ulogu samog Dart Vejdera.

Konceptualno, ovo obećava da će serija poslužiti kao most između prikvel i originalne trilogije, istražujući sudbinu galaksije i ulogu poraženog reda Džedaja, sa fokusom na Obi-Vana, dok pokušava da zaštiti mladog Luka Skajvokera.

Škotski glumac nedavno je rekao da će serija biti prava poslastica za obožavaoce "Ratova zvijezda", opisujući vrijeme rada na seriji kao odlično iskustvo.

- Serija je poslastica za ljubitelje ove priče i bila mi je čast da radim sa režiserskom Deborom Čou, koja je već radila na seriji "Mandalorijan". Ona zaista poznaje unutrašnji svijet "Ratova zvijezda", daleko više od mene i baš smo se odlično proveli - rekao je Mekgregor, dodajući da je jasno da su i Kristensen nosioci priče.

Kako je otkrio, njih dvojica će ponovo igrati scene zajedno kao učitelj Van Kenobi i učenik Anakin Skajvoker.

- Neću ništa da otkrivam o priči, ali stvarno mislim da će zaista da zadovolji obožavaoce "Ratova zvijezda" - izjavio je slavni glumac.

Mekgregor je glumio Obi-Vana u prvoj trilogiji "Ratovi zvijezda" od 1999. do 2005. godine, dok je isti lik u originalnoj trilogiji tumačio Alek Ginis od 1977. do 1983. godine. Takođe, u glumačkoj ekipi serije nalaze se Džoel Edgerton i Boni Pijs, koji ponavljaju svoje uloge kao Oven i Beru Lars. U seriji takođe glume Rupert Frend, Mozes Ingram, Sung Kang, Kumaili Nadžijani, Indira Varma, Simone Kesel i drugi.

Zvuk tragedije

Kompozicija "Duel of The Fates" Džona Vilijamsa jedno je od najpoznatijih muzičkih djela povezanih sa "Ratovima zvijezda" , a pojavljuje se u ključnom trenutku u "Ratovima zvijezda", u epizodi Fantomska prijetnja" .

Stihovi numere su iz velške pjesme, "Cad Goddeay ", prevedeni na sanskrit da izazovu osjećaj vanzemaljskog veličanstva. Trejler spaja numere "Duel of The Fates" i "Battle Of The Heroes ", što su Vilijamsovi kultni muzički komadi koji su predstavljeni tokom epizode "Ratovi zvijezda: Osveta Sita". Korišćenje obje pjesme sugeriše da dolazi tragedija, s obzirom na to da je Obi-Van izgubio dvoje najbližih ljudi u svom životu, Kvaj-Gon Džina i Anakina Skajvokera, kada su obje pjesme svirale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana