Serija “Gospodari neba” stiže 26. januara na male ekrane

Branislav Predojević
Serija “Gospodari neba” stiže 26. januara na male ekrane

LOS ANĐELES - Studio “Epl” odredio je datum premijere svoje serije o borbama iz Drugog svjetskog rata “Gospodari neba”, koja je nastavak legendarnih serijala “Braća po oružju” i “Pacifik”.

Riječ je o trećem dijelu zajedničkog poduhvata Stivena Spilberga i Toma Henksa, koji su početkom milenijuma producirali za kanal HBO prvu priču o padobrancima američke 101. vazdušne divizije “Braća po oružju”, potom nekoliko godina kasnije o marincima iz Prve marinske divizije SAD pod nazivom “Pacifik”, a koje su ispraćene jednoglasnim odzivom publike i kritike. Nakon toga počeli su da rade i treći serijal 2012. godine, ali je nakon promjena u vođstvu kanala HBO došlo do produkcijskog zastoja, da bi potom 2019. godine u igru ušao striming servis “Epl”, koji je odlučio da projekat dovede do finiša.

Seriju su pisali Džon Sibin (Dosije Iks, Brejking bed) i Džon Orlof (Braća po oružju, Legenda o čuvarima), dok je za režiju okupljena ekipa televizijskih veterana poput Kerija Fukonage (prve tri epizode), Tima van Patena, Ane Bojden, Roberta Fleka. Ovoga puta tema mini-serije je priča o pilotima koji su postali gospodari neba kako bi porazili neprijateljske avione nacističke Njemačke.

Zasnovana na knjizi Donalda L. Milera, ova mini-serija prati istinitu priču o američkoj bombarderskoj grupi u Drugom svjetskom ratu, ljudima iz čuvene 100. bombaške grupe, poznate kao “Krvava stota”, dok sprovode opasno bombardovanje nacističke Njemačke.

Srce priče je psihološka i emocionalna cijena koju plaćaju ovi mladići koji su pomogli da bude uništen užas Trećeg rajha dok se bore sa hladnim uslovima, nedostatkom kiseonika i okrutnim posljedicama borbe u vazduhu. Neki od njih su oboreni i zarobljeni, neki su ranjeni ili ubijeni, a neki su imali sreće da se vrate kući, ali bez obzira na pojedinačnu sudbinu, svi su platili surovi danak ratnim užasima.

Premijera serije zakazana je za 26. januar sa dvije epizode, a ostatak sezone od ukupno devet dijelova biće emitovan sedmično do sredine marta. Ukupna cijena produkcije iznosi 250 miliona dolara.

U glavim ulogama su Ostin Batler, Kalum Taner, Entoni Bojl, Nat Men, Adam Long i brojni drugi glumci.

Saradnja

Stiven Spilberg i Tom Henks su u ovu produkcijsku priču ušli nakon uspješne saradnje na filmu “Spasavanje vojnika Rajana” iz 1998. godine. Serija “Braća po oružju” emitovana je 2001. godine uz ogroman uspjeh, osvojivši nagrade “Emi” i “Zlatni globus” za najbolju mini-seriju. Boks set u DVD izdanju je zaradio više od 250 miliona dolara, dok je blu-rej verzija postala najprodavanije izdanje svih vremena. “Pacifik” je emitovan 2010. godine uz jednako sjajne kritike iako je sama priča bila još mračnija i krvavija od “Braće”, uz nešto slabiji prijem publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana