Serija “Dječak koji je progutao univerzum” postala hit na “Netfliksu”

Branislav Predojević
Serija “Dječak koji je progutao univerzum” postala hit na “Netfliksu”

BANjALUKA - Striming div “Netfliks” je novu sezonu započeo spektakularnim uspjehom serije “Dječak koji je progutao univerzum”, koja je ispraćena sjajnim reakcijama publike i odličnim rejtingom gledanosti.

Australijska serija ima sedam epizoda i zasnovana je na istoimenom romanu novinara Trenta Daltona iz 2018. godine, koji je adaptirao scenarista i režiser Džon Kol. Radnja serije smeštena je u australijski grad Brizbejn 1985. godine, a glavni lik je 12-godišnji Ilaj Bel koji se sreće sa porodičnim problemima koji nisu baš očekivani  za dječaka njegovih godina. Naime, Ilaju je majka Fransis bivša zavisnica od droge, a očuh Lajl je diler heroina. Njegov gluvonijemi brat Gas pokušava da komunicira sa okolinom ispisujući riječi prstima u vazduhu. Ilajev život se dodatno zakomplikuje kada upozna svog biološkog oca i pokuša da zaštiti svoju majku od opakih kriminalaca.

Glavne uloge tumače talentovani australijski glumci Feliks Kameron (Ilaj Bel), Travis Fimel (Lajl Orlik), Fibi Tonkin (Fransis Bel), Li Hali (Gas Bel), Sofija Vajld (Kejtlin Spajs), a tu je i zvijezda serije “Mentalista” Sajmon Bejker (Robert Bel).

Nije dugo trebalo da gledaoci širom planete polude za australijskom serijom, koja na sajtu IMDb ima ocjenu 8,2/10, na sajtu “Roten tomejtos” 90 odsto pozitivnih ocjena, a komentari publike su redom pohvalni.

Seriju prate komentari poput onih da je serija najbolja adaptacija neke knjige u posljednje vrijeme te pohvala glumcima, posebno za glumu Feliksa Kamerona. Zanimljivo je da je slično reagovala i kritika, što nije čest slučaj sa “Netfliksovim” hitovima pa je “Gardijan” seriji dao četiri od pet zvjezdica, dok je Kajli Nortover u prikazu za “Sidnej morning herald” ocijenila seriju sa pet zvjezdica, uz zaključak da je kao i u knjizi, raspoloženje hodanje po žici između očaja i djetinjeg optimizma i da je ova opsežna priča prožeta humorom i toplinom, čak i za odrasle koji su iznevjerili djecu.

Serija je pokupila brojne komplimente za autentično oživljavanje atmosfere siromašnog predgrađa Brizbejna, zloglasne Dare, koje je tokom osamdesetih bilo ispunjeno siromaštvom, emigrantima, narkoticima, alkoholom, nasiljem i kriminalom.

Knjiga je poluautobiografska, zasnovana na Trentovom djetinjstvu u Kvinslendu sa problematičnom majkom i očuhom koji je bio diler heroina i predstavlja mješavinu činjenica i fikcije. Slično kao i Eli u seriji, Dalton je takođe čuvao djecu i bio mu je zaštitnik osuđeni ubica, ali on sam kaže da je uzimao svoje i tuđe tajne i s velikim poštovanjem ih pretvarao u roman.

- Svi ključni likovi opisuju ljude koje volim najviše na svijetu. Najljepše i najkompleksnije ljude koje sam poznavao, a nikada nisam morao ni da izađem kroz vrata svoje kuće da ih pronađem. Samo sam htio svijetu da dam priču. Da sve ove lude i tužne, i tragične, i lijepe stvari koje sam vidio pretvorim u ludu, tužnu, tragičnu i lijepu priču - rekao je Dalton.

Knjiga je postala bestseler prodat u pet miliona primjeraka, a serija koja ima sedam epizoda po svemu sudeći nalazi se na sličnom putu.

Stvarnost

Jedan od najzanimljivijih likova u seriji Artur Slim Halidej jeste jedan od rijetkih likova koji je stvarna osoba i u knjizi i u seriji. Lik kojeg glumi australijski veteran Brajan Braun bio je poznat kao Hudini sa Bogo ulice, zbog šest pokušaja da pobjegne iz zatvora, od kojih su dva bila uspješna. On je takođe bio osuđeni ubica i umro je u 77. godini, 29. juna 1987. godine, ali Dalton kaže da su njegova sjećanja drugačija.

- Dozvolio bi mi da okrenem volan u autu i zatrubim. Volio sam tog tipa. Bio je najsmješniji i najljubazniji starac kojeg sam znao u djetinjstvu - naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana