Serija “Crna svadba” kreće sa emitovanjem: Napeti triler pun misterija i horora

Branislav Predojević
Serija “Crna svadba” kreće sa emitovanjem: Napeti triler pun misterija i horora

BEOGRAD - Serija “Crna svadba” u režiji Nemanje Ćipranića u narednih pet nedjelja svakog vikenda od 20 časova, povešće gledaoce u svijet misterije i trilera istočne Srbije.

Serija, čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Ćipranić, svjetsku premijeru imala je na 27. Filmskom festivalu u Sarajevu uz jako dobre reakcije kritike i publike. Ćipranić ističe da je u pitanju psihološki triler sa primjesama horora i misterije, što nije uobičajeno u domaćem TV programu.

- Naša ideja je bila da ovu konvenciju žanra koja je univerzalno razumljiva svima na svetu smestimo u jednu lokalnu priču, lokalni milje sa običajima i svime što prati to i da pružimo publici jedno putovanje koje nije do sada videla - rekao je Ćipranić.

Radnja serije počinje u malom mjestu u istočnoj Srbiji gdje Mitar, inače miran i blag čovjek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvijetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbjednosne agencije, i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski vještak utvrdi da li je Mitar psihički obolio ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Na put razotkrivanju misterije iza ovog zločina staju mnogi ljudski, ali i neljudski faktori koji će uzdrmati sve okupljene oko brutalnih ubistava. Da li je u pitanju bolest, magija ili religija? Šta se krije iza priče koja nosi naziv po starom vlaškom obredu? 

Crna svadba, običaj koji je bio inspiracija za seriju, i dalje postoji u istočnoj Srbiji. Ukoliko muškarac koji je stasao za ženidbu umre, sahranjuje se u svadbenom odjelu, a ispraća ga vjerenica ili neka druga djevojka odjevena u vjenčanicu.

- Inicijalna inspiracija jeste bio zločin u Jabukovcu, ta stravična tragedija, ali moram naglasiti da se mi nismo bavili rekonstrukcijom tog događaja iz pijeteta prema žrtvama i porodicama. Ovo nije dokumentaristička serija da bismo događaj rekonstruisali verno - rekao je režiser.

Prve dvije od ukupno 10 epizoda serije “Crna svadba” na male ekrane stižu 30. i 31. oktobra od 20 časova na Prvom programu RTS-a.

Ekipa

Glavne uloge tumače Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović, Ljiljana Blagojević, Predrag Bjelac, Strahinja Blažić i drugi glumci. Muziku za seriju su radili Biljana Krstić i Dragomir Stanojević, dok su montažerski i snimateljski dio zadatka obavili Nenad Pirnat i Igor Marović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana