Sajnfeld u leksikonu popularne kulture

Sanja Amidžić
Sajnfeld u leksikonu popularne kulture

Banjaluka - Popularna američka serija "Sajnfeld", koja je suvereno dominirala malim ekranima devedesetih, u subotu proslavlja 25. rođendan.

Prošle godine "Sajnfeld" je proglašen drugom najuspješnijom serijom svih vremena poslije krimi-drame "Porodica Soprano".

Mnoge poštapalice iz ove serije ušle su u leksikon popularne kulture, ali zanimljivo je da nije imala zapaženi start. Pilot epizoda emitovana 5. jula 1989. bila je prilično loše ocijenjena, a naredne dvije sezone serija je "morala dobro da se namuči" da privuče gledaoce.

- Svakako se ne može reći da je postala senzacija preko noći. Niko u to vrijeme nije ni sanjao da će biti snimljeno devet sezona, a kamoli da će postati fenomen - prisjeća se Dejvid Kerol, novinar TV mreže NBC na kojoj je serija prikazivana.

On je intervjuisao glavnog glumca i kreatora Džerija Sajnfelda na početku druge sezone.

- Publika nije znala kako da reaguje na "isprazne" dogodovštine glavnih junaka - Sajnfelda, Ilejn, Konstance i Kramera. To je uplašilo producente, ali su nekako uspjeli da nađu novac i snime još nekoliko epizoda i TV priča "ni o čemu" je krenula - naveo je Kerol.

Objasnio je da uspjeh ove serije leži u tome što je autor našao način da izvuče humor iz svake i najbanalnije, svakodnevne situacije.

Održala se punih devet sezona, a od 1993. do 1998. godine nikada nije bila rangirana niže od trećeg mjesta na listi gledanosti. Tokom posljednje godine prikazivanja "Sajnfeld" je u prosjeku pratilo 38 miliona gledalaca. Interesantno je da je najgledanija serija u 2013. "Štreberi", privukla "samo" 13,2 miliona ljudi.

Serija bi vjerovatno duže trajala da Džeri Sajnfeld 1998. nije odlučio da je prekine iako mu je bilo ponuđeno pet miliona dolara po epizodi da pristane na 10. sezonu. Posljednju epizodu "Veliko finale", koja je emitovana 14. maja 1998, vidjelo je 76 miliona gledalaca. Tako je postala treća najgledanija završna epizoda u američkoj istoriji poslije onih iz serija "Kafić Uzdravlje" (84 miliona) i "M*ASH" (106 miliona).

- Ono što čini njen uspjeh je to što govori o stvarima koje svi mi činimo. Šale i situacije koje su snimljene tada, danas su  jednako smiješne, a tako će biti i za 25 godina pa čak i kasnije - zaključio je Kerol.

Zvijezde na okupu

Zvijezde "Sajnfelda" Džeri Sajnfeld, Džulija Luis Drajfus, Džejson Aleksandar i Majkl Ričard ponovo su se okupili 2009. na snimanju serije "Bez oduševljenja molim". Riječ je o seriji autora Lerija Dejvida koja je osvojila i nagradu "Zlatni globus" za najbolju komediju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana