"Ruski konzul", posljednji film Žarka Lauševića, zatvara FEST 3. marta

Srna
Foto: Informer

BEOGRAD- Posljednji film nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića "Ruski konzul" - dramatično ostvarenje o ključnim trenucima začetka kosovske krize, zatvoriće 3. marta beogradski Međunarodni filmski festival FEST.

Film "Ruski konzul" je prema romanu Vuka Draškovića režirao Miroslav Lekić, a pred publiku donosi zaplet koji vraća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz pres-službe FEST-a.

Protagonista ovog ostvarenja je srpski doktor Ilija Jugović, koga tumači Nebojša Dugalić, a koji po kazni dobija premještaj u bolnicu u Prizrenu, koji na novoj dužnosti upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića - "ruskog konzula", naizgled psihijatrijskog pacijenta, kojeg igra Žarko Laušević.

"Ruski konzul" tvrdi da će uskoro "Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko" što čini da se protiv Božovića okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti, koji pokušavaju da isele Božovića, ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

Brojnu glumačku ekipu, osim Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, makedonski glumac Visar Viška, Danica Radulović, albanski glumac Mensur Safkiju, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

Ljubimac domaće filmske publike Žarko Laušević, pozorišni, filmski i televizijski glumac, rođen 1960. na Cetinju, diplomirao 1982. na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, preminuo je 15. novembra 2023. godine u Beogradu.

Igrao je u više od 30 filmskih ostvarenja, a posljednji put beogradska publika vidjela ga je u oktobru prošle godine, kada se poklonio na premijeri filma "Heroji Halijarda".

Međunarodni filmski festival FEST biće održan od 23. februara do 3. marta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana