Ruski film “Izazov” premijerno u bioskopu “Sinepleks Palas”: Priča koja pomjera granice

Branislav Predojević/agencije
Ruski film “Izazov” premijerno u bioskopu “Sinepleks Palas”: Priča koja pomjera granice

BANjALUKA - Ruski film “Izazov” u kojem glavnu ulogu tumači srpski glumac Miloš Biković večeras će premijerno biti prikazan od 20 časova u bioskopu “Sinepleks Palas”.

Novo ostvarenje proslavljenog ruskog reditelja Klima Šipenka, koga je publika već upoznala kroz filmove “Sluga” i “Saljut 7”, prvi je film u istoriji svjetske kinematografije koji je sniman na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Osnovna linija priče prati grupu hirurga koji pripremaju operaciju astronauta na svemirskoj stanici, koji zbog akutnog zdravstvenog stanja nema vremena da se vrati na zemlju pa mora biti operisan na licu mjesta, dok vrijeme polako curi a napetost raste.

Šipenko je s glavnom glumicom Julijom Peresild za potrebe “Izazova” boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Prema njegovim riječima, ideja da snimi film u svemiru potekla je još 2002. godine od producenta Konstantina Berensta, ali tada nije bio pravi trenutak jer takvo snimanje nije bilo tehnički moguće, bilo je potrebno da se sa filmske trake pređe na digitalno snimanje. Za Šipenka i Peresild let i boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici trajali su 12 dana, od kojih su svi bili snimajući, a radili su uz pomoć kosmonauta, dok je reditelj u nedostatku ekipe obavljao i posao kamermana, osvjetljivača i druge tehničke stvari.

- U svemiru ima puno nijansi, cijeli proces je drugačije raspoređen. Stoga smo mnoge snimke koje smo radili na zemlji morali preispitati, promijeniti pokrete - rekao je Šipenko.

Biković je istakao da će bioskopski posjetioci u Republici Srpskoj i Srbiji među prvima u svijetu vidjeti film “Izazov”, uz očekivanja da će iz dvorane izaći sa osjećajem kao da su bili u svemiru.

Biković nije išao u svemir, nego je na Zemlji prolazio kroz obuku koju u filmu prolazi njegov lik. On je objasnio da je bio u centrifugi, odnosno ogromnoj skalameriji koja vas vrti ukrug toliko jako, kao neka vrsta ringišpila za odrasle i daje opterećenje veće nekoliko puta od sile teže.

- Dobar deo filma je snimljen na Zemlji gde ja učestvujem. Za mene se to iskustvo ne razlikuje mnogo, osim što sam imao neke pripreme za let u kosmos, kao deo obuke koje prolaze kosmonauti do pritiska od četiri gravitacije, jer je preko toga potrebno da se radi skener glave i u tim uslovima nije bezbedno da se radi - kazao je Biković.

Za proslavljenog srpskog glumca snimanje “Izazova” je bilo zanimljivo, neobično i jedinstveno iskustvo. Podsjetivši da je sa Šipenkom prethodno snimio “Slugu”, najgledaniji ruski film svih vremena, Biković je ocijenio da je kao reditelj dokazao da vješto vlada različitim žanrovima. On je rekao da Šipenko stvara vizuelno i energetski različite filmove podjednako uspješno i da je trenutno jedan od najvažnijih reditelja u  Rusiji. O glumačkom izazovu rada na novom Šipenkovom ostvarenju Biković je dodao da nije bio svjestan u šta se upušta dok mu nisu prišli s padobranom i rekli da potpiše da leti na svoju odgovornost. Osim Bikovića i Peresilde ostale uloge tumače Vladimir Maškov, Evgenija Akremenko, Aleksandr Balujev, Sergej Burunov, Sergej i Igor Godin, dok je sama priča djelo scenarističke ekipe u sastavu Bakur Bakuradže, Ilja Malakova i Konstantina Ernsta.

Uloga

U filmu Biković igra glavnu mušku ulogu hirurga Vladislava Nikolajeva, jednog od ljudi koji treba da poleti na Međunarodnu svemirsku stanicu, jer je tamo neophodna  operacija u bestežinskom stanju. Svoj dio Biković je snimao u avionu “Iljušin”, iznutra postavljenom sa strunjačama, koji bi se popeo na 9.000 metara nadmorske visine da bi u poniranju do 6.000 metara omogućio 23 sekunda bestežinskog stanja.

- Tako deset puta ujutro pa pauza za ručak i onda još deset puta. To je jedan snimajući dan. To je neverovatno iskustvo. Gubite osećaj za ravnotežu i orijentaciju - rekao je Biković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana