Rođendan priče sa Hjuom Grantom

Cvija Mrkonjić
Rođendan priče sa Hjuom Grantom

Kultna komedija "Četiri vjenčanja i sahrana", koju je režirao Majk Njuvel, proslavlja dvadeset godina od prvog prikazivanja.

Prema pisanju "Gardijana", film je prvi put prikazan u martu 1994. u Americi, a dva mjeseca kasnije u Velikoj Britaniji i odmah je postao veliki hit koji se i danas rado gleda. Kada se početkom devedesetih Njuvel sastao sa producentom Dankanom Kenvortijem scenarista Ričard Kertis ga je zamolio da pokuša da se prisjeti zanimljivih detalja sa svih vjenčanja na kojima je bio.

Kertis je i sam priznao da je pišući scenario za ovu komediju pronalazio inspiraciju u doživljajima na 72 svadbe rodbine i prijatelja kojima je prisustvovao tokom deset godina.

Zahvaljujući ulozi Čarlsa, vječitog neženje koji odlazi na vjenčanja svojih prijatelja da bi na jednom od njih konačno sreo ljubav svog života, Hju Grant je postao međunarodna zvijezda.

Kerti i Kenvorti, koji su izabrali njega od 70 glumaca na audiciji, kasnije su ga angažovali u još dva romantična blokbastera "Ja u ljubav vjerujem" iz 1999. i "Zapravo ljubav" iz 2003. godine.

Film "Četiri vjenčanja i sahrana" ostavio je ogroman pečat ne samo na britansku filmsku industriju, naročito kada je riječ o romantičnim komedijama, već je uticao i na top-liste, pa čak i na frizure i govore na sahranama.

U ovom filmu, osim Granta, igraju i Endi Mekdauel, Kristin Skot Tomas, Sajmon Kalou, Džon Hana, Šarlot Koleman i Džejms Flit.

Ova komedija je 2008. godine proglašena najboljim britanskim ostvarenjem svih vremena. Interesantna činjenica u vezi sa filmom je ta što je Mekdauel umjesto honorara tražila procenat od zarade, pa je zahvaljujući planetarnoj popularnosti filma zaradila dva miliona dolara, dok je Hju Grant dobio samo fiksni honorar od 100.000 dolara.

Još jedna zanimljivost u vezi sa filmom je ta što su zbog skromnog budžeta statisti na vjenčanjima morali da oblače svoja privatna odijela, jer kostimograf nije imao dovoljno novca u budžetu da ih sve obuče.

Priča prati Čarlsa koji dok kumuje svom prijatelju Angusu, upoznaje privlačnu Amerikanku Keri. Što se njega tiče to je ljubav na prvi pogled, a ni Keri nije ravnodušna. Iako provode nezaboravno veče, sve ostaje na tome. Tokom sljedeća tri vjenčanja i jedne sahrane oni se sreću, ali se čini da ih uvijek nešto spriječi da se ponovo zbliže. Čarls stalno nalijeće i na bivše djevojke, za jednu od njih počinje da misli da mu je suđena, a saznaje i da je Keri vjerena. Ova komedija je prvi britanski film koji je osvojio "Cezara" - francuski ekvivalent "Oskaru".

Zarada

"Četiri vjenčanja i sahrana" je prvi britanski film koji se prvi nakon "Ribe zvane Vanda" popeo na prvo mjesto američke top-liste najgledanijih. A zaradom od 260 miliona dolara, spada u jedan od najisplativijih britanskih filmova svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana