Retrospektiva ostvarenja Živojina Pavlovića u Beogradu

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Retrospektiva ostvarenja Živojina Pavlovića u Beogradu

BEOGRAD - Jedan od najvažnijih srpskih režisera i scenarista Živojin Žika Pavlović preminuo je prije 25 godina, a u godini kada obilježavamo i 90 godina od njegovog rođenja u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu priređena je velika retrospektiva njegovih filmova.

U okviru ove retrospektive, koja je započeta u utorak naveče, planirano je da sve do nedjelje bude prikazano 16 dugometražnih i kratkih Pavlovićevih filmova.

Retrospektiva je počela prikazivanjem filmova “Triptih o materiji i smrti”, “Lavirint”, “Žive vode” (iz omnibusa “Kapi, vode, ratnici”), “Obruč”, “Neprijatelj” i “Povratak”, a tokom trajanja biće prikazani i filmovi “Crveno klasje”, “Zadah tela”, “Kad budem mrtav i beo”, “Zaseda” i drugi. Program će u nedjelju biti zatvoren prikazivanjem filma “Dezerter”.

- U okviru obeležavanja jubileja za 27. novembar je najavljeno predstavljanje monografije (“Kino-poeta velikog crnila”) o Živojinu Pavloviću, koju su zajedno objavile Jugoslovenska kinoteka i Slovenačka kinoteka, jer je sam Pavlović dio karijere realizovao ostvario u Sloveniji. Knjiga ima dva izdanja - slovenačko i srpsko - saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.

Oba izdanja monografije sadrže eseje čiji su autori Zdenko Vrdlovec, Andrej Šprah i Nace Zavrl, kao i Goran Gocić, Ivana Kronja i Greg de Kjur, a u srpsko izdanje uključen je i tekst Saše Radojevića.

- Niko od tih velikana, koje sam imao prilike da sretnem, nije se po meni mogao mjeriti sa Žilijenom, kako sam ga volio zvati, i nikada nisam doživljavao takvo umjetničko uzbuđenje kao kad sam s njim radio, a igrao sam u njegovih pet filmova. Bio je naš duhovni vođa, naš uzor i ideal, bio je i ostao jako važan u mom životu - kazao je nedavno glumac Rade Šerbedžija na nedavnoj promociji ove knjige u Leskovcu.

Monografija “Kino-poeta velikog crnila” ilustrovana je (do sada neobjavljenim) Pavlovićevim crtežima i fotografijama.

 “Zaseda”

Digitalno restaurisan film “Zaseda” biće premijerno prikazan 28. decembra, što je datum prve filmske projekcije (u Parizu 1895. godine). Riječ je o Pavlovićevom filmu iz 1969. godine u kojem su glumili Milena Dravić, Ivica Vidović, Severin Bijelić, Slobodan Aligrudić i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana