Restaurisana verzija filma “Bal na vodi” prikazana u Beogradu: Sjećanja na vrijeme u kojem nije bilo sve sjajno

Priredila: Ilijana Božić
Restaurisana verzija filma “Bal na vodi” prikazana u Beogradu: Sjećanja na vrijeme u kojem nije bilo sve sjajno

BEOGRAD - “Bal na vodi”, jedan od prvih filmova koji su u bivšoj Jugoslaviji otvoreno ismijavali komunizam te 1985. godine, ostvarenje koje je na velikom platnu oslikalo Beograd pedesetih godina 20. vijeka, nastavlja da živi u novom sjaju.

Film, koji je opisao kako se srpska prestonica mijenjala pod društveno-političkim pritiskom, restauriran je, a nacionalna premijera digitalno osvježenog “Bala na vodi” održana je na obali Savskog jezera u Beogradu.

Pred publikom je ponovo oživljena priča o prijateljstvu i ljubavi, životnim izazovima i moralnim dilemama sa kojima su se susretali pojedinci, ali i društvo u cjelini. Sjećanja je probudila Ada, na kojoj je čuveni film sniman, a gledaoci su mogli sa obale da isprate projekciju i da dožive duh Beograda osamdesetih zahvaljujući defileu kajakaša.

Mlada lica srpskih glumaca Dragana Bjelogrlića, Gale Videnović, Srđana Todorovića, Gorana Radakovića, Nebojše Bakočevića i Danice Maksimović, koji su i prisustvovali ovoj premijeri, vratili su sve prisutne u doba početaka, u vrijeme drugačijeg života i filmografije.

Ovo kultno ostvarenje reditelja i scenariste Jovana Aćina nastavlja da živi u novom sjaju zahvaljujući projektu “A1 kinoteka”, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić saopštio je da je “Bal na vodi” jedan od omiljenih filmova mnogih generacija.

- Ne samo zato što je u određenom trenutku dao jasnu i nedvosmislenu poruku da u našem društvu nije bilo sve sjajno i dobro, već zato što je uspeo da na filmsko platno nepretenciozno prenese sliku posleratnih previranja u Beogradu, čije su direktne i one druge žrtve bili njegovi građani - rekao je Pantelić.

Glumica Danica Maksimović, koja u filmu igra Radu Švercerku, istakla je za srpske medije da smo, bez obzira na to što smo i onda kao narod bili podijeljeni, ipak zajedno uspjeli da napravimo jednu toplu priču.

- Kada je izašao film nije dobro prošao kod publike, ali kako je kasnije krenulo otapanje određenih segmenata društva, tako je počeo da se prihvata i sada predstavlja kultno ostvarenje - kazala je Maksimovićeva i dodala da restauracija baš ovog filma nije slučajna, jer u njemu generacije mogu vidjeti i naučiti važne stvari.

Publika je uživala i u nastupu “Mambo stars” benda, koji je izvodio numere iz filma, čiji je autor nedavno preminuli Zoran Simjanović.

Jugoslovenska Kinoteka

Iz Jugoslovenske kinoteke su saopštili da je ovaj filmski klasik devetnaesti film koji je kompletno digitalno restaurisan u Odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

- To je urađeno u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine, koji su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, s ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja - rekli su iz Jugoslovenske kinoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana