Remek-djelo Nikolasa Vindinga Refna “Drajv” slavi 10. rođendan: Film koji je šokirao Holivud

Branislav Predojević
Remek-djelo Nikolasa Vindinga Refna “Drajv” slavi 10. rođendan: Film koji je šokirao Holivud

LOS ANĐELES - Triler “Drajv”, danskog režisera Nikolasa Vindinga Refna, u septembru 2011. godine započeo je svoj bioskopski život ovjenčan brojnim nagradama, pohvalama kritike i kultnim statusom kod publike.

Ovaj neo-noar klasik svjetsku premijeru imao je u maju iste godine na Kanskom festivalu, gdje je dobio petnaestominutne ovacije, uz nagradu Refnu za najboljeg režisera, a potom je postao trijumfalni odgovor niskobudžetnog filma na blokbaster produkcije poput serijala “Brzi i žestoki”. “Drajv” je doslovno šokirao Holivud svojom mračnom ljepotom, divljom energijom i autorskom strašću, pokazavši da kreativnost i hrabrost mogu pobijediti velike budžete i trendovske teme.

Danski režiser snimio je film kao kombinaciju brutalnog krimića i emotivne melodrame u savršenoj sintezi minimalističkog zapleta, upečatljive dramaturške karakterizacije likova i vrhunske glume kompletne glumačke ekipe sa sjajnim Rajanom Goslingom na čelu. Kanadski superstar u stilu mladog Stiva Mekvina, u satenskoj jakni sa čačkalicom u zubima, s lakoćom je demonstrirao kako se pokorava Holivud u velikom stilu, dok Refn kamerom prati njegovo kretanje kroz Los Anđeles u zanosnim sporim kadrovima isprekidanim krvavim valcerima nasilja, stilizovanom koreografijom i hipnotičkim tonovima elektronske muzike.

Gosling glumi Vozača, kaskadera u Holivudu, koji povremeno radi kao specijalizovani vozač za bjekstvo u kriminalnom podzemlju Los Anđelesa. Surovi profesionalac, koji ne pokazuje emocije i ne pravi greške, nakon što se zaljubio u komšinicu Ajrin (Keri Maligen) svoj dvostruki život okreće naglavačke kada pokušava da pomogne njenom mužu Gabrijelu (Oskar Ajzak) da spase život nakon pljačke milion dolara. Nikolas Vinding Refn rekao je u jednom intervjuu da je ubjedljivost njegovog filma proistekla iz kombinacije dobro napisanog scenarija Huseina Aminija i njegovih režiserskih improvizacija na samom setu.

- Scena poput čuvene sekvence u liftu, na primjer, nema dijalog, samo niz zapanjujućih vizuelnih i grafičkih slika, a to je odličan primjer kako film prenosi ideje i emocije kroz slike, a ne riječima. Svaki film mora da ima srce, mjesto gdje se definiše, i u svakom ostvarenju koje sam snimio uvijek postoji scena koja to čini. Shvatio sam da u jednoj situaciji moram pokazati da je Vozač beznadežno romantičan vitez, ali je i potpuno psihotičan i spreman da upotrijebi bilo koju vrstu nasilja kako bi zaštitio nevinost. Sama scena u liftu nikada nije napisana, već se desila na licu mjesta dok smo snimali, samo mi je pala na pamet i uradili smo je kao centralnu tačku oko koje se lomi kompletan film - rekao je Refn.

Ogromnu ulogu u proboju filma odigrali su ikonična pojava i nastup glavnog glumca Rajana Goslinga, koji je ovim filmom sebi obezbijedio poštovanje kritike i publike. On se aktivno uključio u stvaranje filma nakon što je pročitao Aminijev scenario, koji ga je kupio svojom snagom, tako da je aktivno pomogao producentima i Refnu oko sklapanja produkcije i autorskog tima.

- Dok sam čitao scenario pokušavajući da otkrijem ko bi živio takav život, jedini način da to shvatim jeste da je to momak koji je gledao previše filmova i počeo je da miješa svoj život sa filmom. Izgubio se u mitologiji Holivuda i postao je spoj svih likova kojima se divi - kazao je Gosling o svom viđenju lika koji mu je promijenio karijeru.

Besprijekorna režija, sjajna upotreba glumaca sa A-liste i visokooktansko uzbuđenje doveli su publiku u bioskope da gledaju “Drajv”, ali je kritika jednako ushićeno reagovala uz mnogobrojne pohvale.

- Evo napokon filma sa poštovanjem prema pisanju, glumi i zanatu. Takođe ima poštovanje prema poznavaocima sedme umjetnosti - napisao je čuveni kritičar Rodžer Ebert, dok je Piter Travers iz magazina “Rolingston” napisao da je Refn virtuoz u spajanju nespojivog.

- Film “Drajv” je briljantan komad prljavog posla, a Refn je virtuoz koji spaja čvrsto i nježno sa tako neobičnom, suptilnom vještinom da je zasluženo osvojio nagradu za najboljeg režisera u Kanu - naveo je Travers.

Takođe, treba da pomenemo da je nezavisni film sa budžetom od 15 miliona dolara uspio da zaradi više od 80 miliona dolara, dok je DVD, televizijska i striming distribucija dodatno jačala njegov kult u protekloj deceniji.

Muzika

Mnogi ljubitelji filma bili su privučeni sjajnom muzikom koja je namjenski rađena za soundtrak filma. Dok Vozač klizi Gradom anđela u svom “ševrolet malibuu” iz 1973. godine, prati ga savršena zbirka sintetičkih melodija inspirisanih osamdesetim koje su stvorili Džoni Dževel iz sastava “Chromatic” i kompozitor Klif Martinez. Inspirisani elektro-pop bendovima, muzikom italijanske elektronske grupe “Goblin” za filmove Darija Arđenta i radovima krautrok sastava i Brajana Inoa, oni su stvorili nevjerovatan, autentičan zvuk koji savršeno funkcioniše sa vizuelnim dijelom filma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana