RECENZIJA “Ted Laso 2” (2021): Život je komedija

Branislav Predojević
RECENZIJA “Ted Laso 2” (2021): Život je komedija

Pojava humorističke serije “Ted Laso”, na striming servisu “Epl”, tokom 2020. godine, bila je u svakom pogledu trijumfalno osvježenje u žanru televizijske komedije. Prije svega, svojom nepretencioznim pričom, odličnom glumom i sjajnom dinamikom, te činjenicom, što nikako nije zanemarljivo za djelo iz ovog žanra, da je vrlo duhovita.

Priča o treneru američkog fudbala Tedu Lasu (Džejson Sudakis), vječno optimističnom brkajliji iz Kanzasa, koji preuzima izmišljeni fudbalski klub “Ričmond” u Engleskoj, na poziv njegove vlasnice Rebeke Valston (Hana Vendigem), kako bi ga spasio ispadanja iz Premijer lige, u prvoj sezoni ponudila je vrhunski postavljen spoj komedije, melodrame i sportske drame.

Uz specifičan humoristički ključ, izgrađen na pažljivo balansiranom spoju britanskog i američkog shvatanja humora, te naglašenom emocionalnom iskrenošću, serija je ponudila sjajno razrađene likove i brojne ironijom obogaćene reference na svijet fudbala i pop kulture.

Naravno, uspjeh  je ekspresno doveo do snimanja druge sezone, koja je lako mogla da završi kao ishitrena kopija prve, ali autorska ekipa koju čine komičarski tandem Sudakis i  Brendon Hant, te scenaristi Bil Lorens (“Stažisti”) i Džoe Keli, majstorski je napravila kreativni pomak i nadmašila svoj rad. 

Za razliku od prve sezone, gdje je veći dio humora bio baziran na sudaru različitih kultura i mentaliteta na relaciji Amerika - Velika Britanija i muško-ženskih odnosa, te različitog shvatanja značaja fudbala, u drugoj sezoni karakteri glavnih likova mnogo su zaokruženiji, dok humor ide korak dalje preispitujući mnogo dublje emocionalne odnose između njih.

Mentalna nestabilnost, porodična otuđenost, manjak ljubavi i razumijevanja, konstantni pritisak i želja za uspjehom, kao nametnuti društveni standard života u 21. vijeku, beskrajni su izvor za baražno ispaljivanje strelica zabavnog i pametnog humora.

Način na koji je centralni lik trenera Teda, koji je na početku predstavljen kao iritantan lik i galamdžija, neprimjetno okrenut za 180 stepeni u drugoj sezoni, gdje otkrivamo da on nije američki provincijalac koji misli da je život parče slatke torte, već jedna krajnje inteligentna i vrlo ranjiva osoba koju život nije previše mazio i koja svojim vječnim optimizmom skriva pun kofer životnih gubitaka, strahova i neuroza.

Jednako tako, bivši naivni stadionski potrčko Nejt, kojeg je Ted promovisao u trenerskog pomoćnika, postaje manipulator koji gonjen samoprezirom i manjkom hrabrosti izdaje ljude koji su ga stvorili, dok namrgođeni veteran Roj Kent polako iza huliganskog imidža otkriva svoje emotivno lice porodičnog čovjeka itd.

Ništa od toga, bez obzira na to koliko je scenario dobro napisan, ne bi bilo moguće realizovati na ovako ubjedljiv način da nema majstorski složene glumačke ekipe, koja iz epizode u epizodu prevazilazi samu sebe majstorstvom na setu, kako razoružavajućim nastupom glavne vedete Sudakisa, tako i jednako upečatljivim rolama ostatka ekipe, gdje je doslovno nemoguće izdvojiti nekog posebno.

Pri tome, dok se stvari zahuktavaju na profesionalnom i privatnom planu za sve aktere serije, nema mudroserskog filozofiranja, površne patetike, podilaženja normama političke korektnosti, nego gomila duhovitih scena, koje jednako dobro funkcionišu na verbalnom i vizuelnom planu, dok najplemenitije emocije sipaju kao vodopad sa malog ekrana, ostavljajući vas potpuno razoružanim pred ovim ubitačnim miksom zabavnog humora, dirljive melodrame i  najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Ukratko rečeno, druga sezona serije “Ted Laso” trenutno nema premca u žanru komedije, a neke momenti, poput genijalne 9. epizode “Beard After Hours”, predstavljaju vrhunac televizijske produkcije u aktuelnoj godini.

 Da parafraziramo riječi Denija Rojasa, meksičkog napadača FK “Ričmond”, koji svako malo u seriji izgovara svoju ličnu mantru: “Fudbal je život”, ne shvatajući da je u stvari život komedija, sa nešto malo tragedije!

Ocjena: 5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana