Rast cijena i pad profita gase originalnost striming servisa

Branislav Predojević
Rast cijena i pad profita gase originalnost striming servisa

BANjALUKA - Kontinuirano decenijsko povećanje originalnih sadržaja u strimingu nastavljeno je i ove godine, a usluge za striming pretplate postavile su novi rekord gledanosti, ali ipak većina servisa ove godine bilježi gubitke i polako smanjuje produkcijske budžete.

Kompanija “Luminejt film i TV” izbrojala je 996 originalnih emisija u SAD (uz klasične televizijske mreže, ta broj dostiže 2.024 originalne emisije) koje puštaju originalni sadržaj na 16 glavnih striming servisa 12. godinu zaredom sa porastom gledanosti iz godine u godinu. Međutim, to je samo dio ledenog brijega ponude na servisima. Koliko je eksplozivan rast striming usluga tokom prethodne decenije, dovoljno govori podatak da je 2012. godine postojalo samo devet originalnih emisija na pretplatničkim uslugama, sedam na platformi “Hulu” i po jedna na “Netfliksu” i “Prajm videu”, sa ukupnom stopom rasta u 2022. od nevjerovatnih 10.967 odsto, što je prilično zapanjujući broj, koji niko nije predvidio kada je striming bio u povojima.

Iako je ovo pomognuto kratkovidim odlukama tradicionalnih medija poput televizijskih mreža i filmskih studija, to je i dalje impresivno dostignuće. U smislu godišnjeg rasta striming je dostigao rekordne skokove u periodu 2020 - 2021. podstaknut kako pandemijom, koja je publiku zatvorila u kuće, tako i lansiranjem novih velikih striming servisa kao što su “HBO Maks”, “Pikok” i “Diskaveri”, te sve čvršćom saradnjom sa mrežama koje stvaraju originalne materijale za emitovanje.

Gledano pojedinačno, “Netfliks” dominira i dalje (vrhunsku dominaciju u strimingu imao je 2019. godine, kada je činio skoro 70 odsto svih originalnih ponuda) pošto uz sve jaču ponudu konkurencije i dalje ima više od 40 odsto ponude svih originalnih sadržaja u 2022. godini. To u prevodu znači 439 emisija, što je broj koji uveliko nadmašuje 80 originalnih striming emisija na drugom mjestu, koje drži “Diskaveri”, dok više od 50 originalnih emisija u ponudi za 2022. imaju striming servisi “Prajm video”, “HBO Maks”, “Pikok”, “Hulu”, “Epl” i “Dizni plus”. Studio “Paramaunt” je jedini član grupe strimera koji trenutno nudi manje sadržaja preko striminga u odnosu na kablovsku mrežu u 2022. godini, što ukazuje na drastično smanjenje sadržaja kako bi pokušao da ostane konkurentan u oba polja, kablovskoj i striming mreži. Uz pritisak na sve kompanije koje su aktivne u okviru striminga da smanje svoje gubitke, teško je zamisliti budućnost u kojoj originalni sadržaji nastavljaju svoj veliki porast. Možda će striming servisi u 2023. imati više ukupne proizvodnje nego u 2022. godini, ali je vjerovatno da će modeli distribucije biti promijenjeni zajedno sa strimingom, koji će postati drugi, umjesto prvi prozor za originalno produciran sadržaj.

Ova godina možda nije posljednji bum televizijske i filmske ponude za striming, ali se približava svom vrhuncu prostom računicom, koja obuhvata rast konkurencije i cijena usluga, što znači manjak profita za servise pojedinačno i pritisak investitora sa Volstrita na medijske kompanije da se fokusiraju na profitabilne poslovne jedinice (televizije) ispred gubitaša (striming).

Ovo će vjerovatno značiti manje originalnog sadržaja, koji će biti lansiran na servisima, što bi, uz sve češće okretanje mlađe generacije publike za drugim načinima konzumacije poput sadržaja na “Tik toku” i sličnim aplikacijama, moglo označiti početak kraja zlatne ere striminga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana