Radovanović: Film „Bauk“ govori o dječijem strahu tokom NATO bombardovanja

Tanjug
Radovanović: Film „Bauk“ govori o dječijem strahu tokom NATO bombardovanja

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Goran Radovanović koji je govorio o svom filmu „Bauk“, koji će biti prikazan 13. avgusta na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Radovanović je rekao da je na ideju da snimi film čija se radnja dešava tokom NATO bombardovanja, došao na osnovu ličnih iskustava, biografskih detalja njemu bliskih ljudi i na osnovu literature.

Film govori o viđenju rata sa tačke gledišta dječaka Save, a Radovanoviću je pišući scenario bilo prikladno da iskoristi kao uvod Geteovu pesmu „Bauk“.

„Reč je o divnom prevodu Alekse Šantića pesme nemačkog ili evropskog romantizma, i govori o ocu i sinu, odnosno dečijem strahu“, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, film govori o dječaku „koji je zatečen za vreme rata, gde je sve oko njega bauk, a otac nije tu, i što više bombardovanje i vreme odmiče, strah je sve veći”.

Radovanović je istakao da je dječak koji tumači Savu Jakša Prpić „izuzetno talentovan, izvanredan“.

„Moj asistent ga je video u nekim televizijskim ili internet snimcima, u malom dečjem serijalu. Mali je genijalan, rođeni glumac i uspeo je da iznese glavnu ulogu, a to je dosta kompleksno“, ocijenio je reditelj.

Radovanović je naveo da film mora imati objektivnu vrijednost, i da je njemu kao umjetniku, 25 godina „dovoljan tok vremena gde čovek ne mora da bude žrtva sopstvenih emocija“.

Napomenuvši da je kao svedok tog vremena napravio film da jednog dana „bude prvorazredni umetnički, odnosno istorijski izvor“, Radovanović je dodao i da je „Bauk“ „antiratni film puno emocija“.

Podsetivši na svoj prethodni film „Enklava” (2015), Radovanović je rekao da su u „Bauku“ „emocije za nijansu i oktavu više, ali su nekako utišanije jednim simboličkim pristupom dramaturgije.”

Prema njegovim riječima, imao je odgovornost da napravi film koji će imati arhetipske vrijednosti i biti podsjetnik na to šta se dešavalo 1999. godine.

„Bauk“ je prikazan premijerno nedavno na filmskom festivalu u Moskvi, dok su ga drugi veliki međunarodni festivali odbili, a Radovanović je istakao da su ga prihvatili oni koji ne zavise direktno od državnog finansiranja i slobodni su u upravljanju svojim programima.

„Puno značajnih festivala iz trećeg sveta i sa margine Evrope je pozvalo film. Tu su dva festivala u Portugalu, Atina, Varna, Latinska Amerika, Indija, Kina…”, dodao je Radovanović.
Prema njegovim riječima, u početku rada na „Bauku“ je bio izazov što nije uspeo da pronađe direktora fotografije u Srbiji, „ko je spreman šest meseci da se posveti filmu“, pa je pomoć potražio u Rusiji. 

„Preko (reditelja Nikite) Mihalkova sam došao do njegovog snimatelja Vladislava Opeljanca, koji mu je radio film 'Dvanaest' i 'Sunčanicu'. On radi filmove (Kirila) Srebrenikova, koji se prikazuju I nagrađeni su u Kanu”, istakao je reditelj.

On danje navodi da je glumačka ekipa sa Sarom Klimoskom, Milošem Bikovićem i Vojinom Ćetkovićem „izvanredna“.

„Ćetković igra sveštenika i to je njegova najbolja uloga do sada. Biković je pojavio u jednoj manjoj ulozi, bez teksta. I naravno, tu je genijalan Prpić, a i izvanredna I talentovana devojčica Anđelija Filipović“, rekao je reditelj.

Radovanović je napomenuo da u „Bauku“ igra i Davor Janjić (1969-2022), i da mu se čini da mu je to „poslednja uloga, jer je vrlo brzo preminuo poslije toga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana