“Radnička klasa ide u pakao” premijerno u Torontu: Horor satira na srpski način

Branislav Predojević
Foto: FCS

BEOGRAD - Novi film srpskog režisera Mladena Đorđevića “Radnička klasa ide u pakao” svjetsku premijeru doživjeće na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu.

Radnja četvrtog igranog filma u karijeri režisera poznatog po filmovima “Život i smrt porno bande”, “Glad”, “Sumrak u Bečkom haustoru”, prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život pribjegavaju natprirodnom. Režiser kaže da nastavlja svoju poetiku bavljenja ljudima sa margine, polako se primičući glavnim tokovima modernog filma kroz jednu vrstu horor satire.

- Moj četvrti dugometražni film se, kao i prethodni, bavi ljudima i grupama koji su gurnuti na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih. Velika mi je čast što sam deo kultne selekcije “Ponoćno ludilo”, veoma bitnog dela festivala u Torontu. Za sada naše sastanke moramo da držimo noću, ali uskoro ćemo izaći na svetlost dana - rekao je Đorđević.

Glavnu ulogu u filmu tumači Tamara Krcunović, a u drugim većim rolama su Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić. Domaća publika će film moći da vidi u bioskopima u prvoj polovini sljedeće godine.

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svjetskih festivala, rame uz rame sa festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu i festivalom “Sandens”, a posebno je interesantno da će se film naći u selekciji “Ponoćno ludilo”. U pitanju je selekcija koja predstavlja “divlje” filmove koji, uz snažan autorski pečat reditelja, posjeduju i elemente žanra trilera ili horora.

U prethodnim izdanjima ovog festivala ova selekcija je predstavila filmove Gaspara Noe, film “Vještica iz Blera”, a prošlogodišnje izdanje otvorio je film “Priča Ala Jankovića” sa Danijelom Redklifom.

Film “Radnička klasa ide u pakao” je prvi film sa Balkana u ovoj selekciji, a predstavljajući film selektor festivala Piter Kuplovski rekao je da je u pitanju jedinstvena satirična provokacija.

- Ove godine program “Ponoćno ludilo” se vraća u veličanstvenu salu pozorišta “Rojal Aleksandra”, a predstaviće i dvije savremene satirične provokacije - filmove “Naga” iz Saudijske Arabije i “Radnička klasa ide u pakao” iz Srbije, dvije zemlje koje debituju u ovoj selekciji. Širok asortiman ukusa će biti zadovoljen ovogodišnjom selekcijom - rekao je Kuplovski.

Festival će biti održan od 7. do 17. septembra.

Tim

Osim reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine vrhunska imena srpskog i regionalnog filma. Direktor fotografije je Dušan Grubin, montažer Lazar Predojević, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban. Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Marija Drandaki (Homemade Film), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamarija Antoci (Tangaj Production) te Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana