Radmila Savićević rođena prije 95 godina: Krasili je toplina i jednostavnost

I. B.
Radmila Savićević rođena prije 95 godina: Krasili je toplina i jednostavnost

BANjALUKA - Ona koju su krasili smijeh, toplina i jednostavnost, u kojoj su generacije gledalaca prepoznavale brižnu majku i prostodušnu ženu iz naroda, simbol jugoslovenskog glumišta Radmila Savićević rođena je prije 95 godina.

U srca publike urezala se majka Vuka, sekretarica Živka, Šurdina baka i Ristana, koje je Savićevića maestralno igrala, a njene replike i danas zasmijavaju gledaoce. Kada u “Srećnim ljudima” Ristana poviče: “Ja sam Riska od Ristane, a vriska će tek da nastane”, osmijeh je bio zagarantovan.

Govoreći o Radmili Savićević Mira Banjac je jednom objasnila da je riječ o jednoj od rijetkih jakih i žestokih glumica. Milena Dravić je rekla da je Savićevićeva bila autentična, rasna umjetnica i predivan čovjek.

Karijeru je počela 1946, a prvi film snimila je 1961. godine. Pažnju na sebe je skrenula 1968. u filmu “Višnja na Tašmajdanu”, a popularnost stiče igrajući Violetu u “Kamiondžijama” i majku Vuku u “Pozorištu u kući”.

Isticala je da iza ogromnog talenta stoji mukotrpan i rad, učenje teksta do svake tačke i zapete i davanje sebe svakom liku. Jednom prilikom je kazala: “Nikad nisam umela da budem dama. Ni u svom repertoaru nisam igrala neke gospoje. Uvek sam imala uloge koje su zahtevale najkraći, ali zato najteži put do gledalaca. Mislim da ne bih mogla da igram neku lošu, zlu ili tako nekakvu žensku. Osmeh bi me izdao. Zaista mi je neobično posle toliko godina igranja u pozorištu što me sada ljudi presreću na ulicama. Kad god mogu, tvrdim da to na televiziji nisam ja, nego moja sestra na koju mnogo ličim”.

Njena posljednja uloga bila je Dostana u “Porodičnom blagu”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana