“Pusti snovi” digitalno restauriran povodom 100 godina od rođenja Mije Aleksića

Ilijana Božić
“Pusti snovi” digitalno restauriran povodom 100 godina od rođenja Mije Aleksića

BANjALUKA - Film “Pusti snovi” iz 1968. godine, rađen u režiji Soje Jovanović, digitalno je restauriran povodom 100 godina od rođenja velikana srpskog glumišta Mije Aleksića.

Premijera ovog ostvarenja održana je u Jugoslovenskoj kinoteci u srijedu naveče u Beogradu.

Riječ je o projektu “A1 Kinoteka letnji bioskop”, koji se cijelo ljeto održava na terasi Doma vojske Srbije, a ovo filmsko veče je restauracijom filma “Pusti snovi” bilo posvećeno Miji Aleksiću, koji u ovom filmu rediteljke Soje Jovanović tumači glavnu ulogu.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da su restauracijom filma, u kome je glavnu ulogu odigrao velikan domaće kinematografije Mija Aleksić, željeli da obilježe jubilej njegovog rođenja i odaju počast njegovoj značajnoj filmskoj karijeri.

Domaća publika će od sada imati priliku da gleda ovaj film onako kako to ostvarenje zaslužuje, kao i kada je film snimljen prije 55 godina.

Domaći klasik “Pusti snovi” Soje Jovanović iz 1968. godine u produkciji kuće “Centar film” donosi univerzalnu priču o običnom malom čovjeku koji sanja velike snove.

Mija Aleksić ima ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o slavnoj filmskoj divi i o tome da postane priznat u svijetu sedme umjetnosti. Svoje slobodno vrijeme provodi najviše tako što piše filmske scenarije i bavi se amaterski glumom.

Sekvence realnosti i snova smjenjuju se tokom filma u toj mjeri da nije moguće uvijek shvatiti šta je život, a šta fantazija.

Poznata imena tadašnje televizije, mode i muzike publiku vraćaju u neka stara vremena, kojih odavno nema, duh Beograda sa kraja šezdesetih godina,  modne revije, filmska snimanja i čuvene robne kuće.

Pored Mije Aleksića u filmu igraju Mira Banjac, Nuša Marović, Dragutin Dobričanin, Uglješa Raičević, Mića Tomić, Ana Krasojević, pjevač Arsen Dedić i drugi.

Generalni direktor kompanija “A1 Srbija” i “A1 Slovenija” Dejan Turk istakao je da je bioskop  uvijek bio moćan medij koji ima ogroman kulturni, društveni i umjetnički značaj.

- Da bi tu svoju moć zadržao neophodno je da na njegovom platnu ožive legendarni filmski klasici - rekao je Turk.

Dodao da ostvarenje Soje Jovanović, inače prve srpske filmske rediteljke, predstavlja jubilarno 30. filmsko djelo, digitalno restaurirano u okviru projekta “A1 Kinoteka”.

O glumcu

Milosav Mija Aleksić (Gornja Crnuća, 1923 - Beograd, 1995) bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu, kasnije Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, a igrao je i na drugim scenama. Najveću popularnost stekao je u serijalima pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka i to u radio emisiji  “Veselo veče”  i TV serijama koje je režirao Radivoje Lola Đukić: “Servisna stanica”, “Ogledalo građanina Pokornog”, “Deset zapovesti”.  Proslavio se u filmovima “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana, “Ljubav i moda”, “Varljivo leto ‘68” i “Tango Argentino” Gorana Paskaljevića  i drugim.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana