Prvi istinski superheroj

Bojan Ž. Bosiljčić
Prvi istinski superheroj

Betmen je "o-kej", Spajdermen je "kul", a Supermen je - legenda! Supermen ove godine slavi 75. rođendan.

Tri četvrtine vijeka postojanja ove velike ikone pop-kulture studio "Vorner bros" obilježava filmom "Čovjek od čelika".

Film "Čovjek od čelika" donosi sa sobom i smjenu garde. Rediteljsku palicu je preuzeo Zak Snajder, a Supermenov plavo-crveni kostim obukao je sada Henri Kejvil.

Reditelj Zak Snajder nastoji da slavnom superheroju udahne savremeni pečat. On je u svom filmu angažovao impresivnu glumačku ekipu, koju čine i Ejmi Adams, kao energična novinarka Luiz Lejn - Supermenova vječna i jedina ljubav, Rasel Krou, kao njegov biološki otac Džor-El, te Kevin Kostner i Dajen Lejn, kao Klarkovi usvojeni roditelji Džonatan i Marta Kent.

Supermenovi tvorci, pisac Džeri Sigel i crtač Džo Šuster, lansirali su ga 1938. u orbitu slave, u stripu "DC Comics", koji od tada nikad nije prestao da izlazi.

Pojavivši se u vrijeme velike ekonomske depresije i u praskozorje Drugog svjetskog rata, kada su Amerikanci trebali junaka nove vrste, Supermen je osnovao cjelokupni žanr superheroja u pop-kulturi. On je bio prvi istinski superheroj, monumentalni karakter prema kojem su svi njegovi sljedbenici samo dobri šegrti. On može da hoda kroz vatru, da topi ogromne komade leda svojim očima, da probija metal svojim golim rukama… Sve u ime Dobra!

Posljednji sin Kriptona se tokom proteklih decenija razmahao i u drugim medijima - na radiju, filmu, televiziji, pa čak i na Brodveju (u muzičkoj verziji, sa Bobom Holidejom kao Čovjekom od čelika, 1960-ih)!

Kada se 1978. godine pojavio film "Supermen" reditelja Ričarda Donera, koji je u naslovnoj ulozi predstavio Kristofera Riva, gledaoci su povjerovali da čovjek može da leti. Još od prvog momenta kada je na sebe navukao famoznu Supermenovu uniformu, Riv je izgledao kao da je upravo sišao sa stranica stripa, postavši neprevaziđeni model i mjerilo ovog lika u četvorodijelnom filmskom serijalu, u periodu od 1978. do 1987. godine.

Supermena su na velikom i malom ekranu otjelotvorili i Džordž Rivs, Kirk Alin, Džon Hejms Njuton, Džerard Kristofer, Din Kejn, Tom Veling i Brendon Rut, koji je letio samo jedno ljeto, u filmu "Supermenov povratak" (2006), u režiji Brajana Singera.

Britanci

Supermen zapravo nije više Amerikanac. Nisu to ni Betmen, niti Spajdermen. "Slavnu trojicu" holivudskog stripovskog filma preuzeli su Britanci - glumci Kristijan Bejl (Betmen), Endrju Garfild (Spajdermen) i Henri Kejvil (Supermen).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana