Propala većina američkih nijemih filmova

Agencije
Propala većina američkih nijemih filmova

Vašington - Ogromna većina dugometražnih nijemih filmova snimljenih u SAD izgubljena je usljed propadanja i nemara u posljednjih 100 godina, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Kongresna biblioteka provela je u posljednje dvije godine prvo obimno istraživanje o nijemim filmovima i utvrdila je propalo 70 odsto snimaka.

Od skoro 11.000 nijemih filmova napravljenih u Americi od 1912. do 1930. godine, samo 14 odsto postoji u originalnom obliku. Oko 11 odsto filmova koji su opstali postoje samo kao strane verzije u formatima nižeg kvaliteta, prenio je AP.

Tokom zlatnog doba nijemih filmova, od 1912. do 1929. godine, prije pojave radijskih mreža i televizije, odlazak u bioskop bio je najpopularniji oblik zabave.

Američki bioskopi sedmično su imali u prosjeku 46 miliona posjetilaca tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, u zemlji koja je tada imala 116 miliona ljudi, navodi se u izvještaju.

“To je izgubljeni stil pripovijedanja, a najbolji od tih filmova i danas djeluju na publiku kao i u vrijeme kada su prvi put prikazani”, izjavio je istoričar i arhivar Dejvid Pirs, autor istraživanja za Kongresnu biblioteku.

Među najvažnijim naslovima koji su izgubljeni su “Kleopatra” iz 1917. godine, “Veliki Getsbi” iz 1926. godine, “London poslije ponoći” iz 1927. godine i “Patriota”, koji je snimljen 1928. godine.

Filmovi u kojima glume prve velike zvijezde, poput Bastera Kitona, Čarlija Čaplina i Meri Pikford, su sačuvani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana