Promovisan film "Slavski običaji na Romaniji"

srna
Foto: srna

SOKOLAC - Na Sokocu je promovisan etno-muzikološki dokumentarni film "Slavski običaji na Romaniji", a cilj je da se ovaj jedinstven običaj nađe na listi Uneska nematerijalne kulturne baštine.

Autor i producent filma Slaviša Guja rekao je Srni da je srpski narod jedinstven u svijetu po čuvanju običaja krsne slave i upravo ga ta autohtona posebnost odvaja i istovremeno originalnošću spaja sa Evropom.

On je naveo da ima veoma malo snimaka i literature o običajima ljudi na prostoru Romanije i da je nakon dugogodišnjeg bavljenja izvornom muzikom ovog kraja odlučio da autohtone običaje spasi od zaborava.

"Imao sam sreću da okupim mladu stručnu ekipu, da okupim ljude koji i danas žive te običaje i da napravimo priču, odnosno četiri različite priče iz različitih filmova i da sve to završimo sa ovom - Slavski običaji na Romaniji", naglasio je Guja nakon sinoćnje promocije.

On je napomenuo da ga ne raduje pojava da mlađe generacije od slave prave estradu sa muzikom.

Docent na Odjeljenju za etnologiju i antropologiju pri Filozofskom fakultetu u Beogradu Bogdan Dražeta rekao je da je na projektu izrade filma učestvovao kao stručni konsultant i da je kao Srbin iz Srbije bio fasciniran očuvanošću slavskog običaja na Romaniji.

Prema njegovim riječima, ideja je bila rekonstrukcija tih slavskih običaja, cijelog rituala počevši od kađenja ikone, ukrašavanja i pripreme slavskog kolača, njegovog osveštanja, pa sve do zdravica koje su neizostavne na ovom području i koje i danas postoje kao dio jedinstvene kulturne baštine.

Dražeta je rekao da se kod Centra za nematerijalno kulturno-nasljeđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu založio da i slavski običaji Srba iz BiH, Republike Srpske, posebno sa područja Romanije, budu uvršteni na listu slavskih elemenata nematerijalne kulture koji su otišli za Unesko.

Koautor i muzički urednik u filmu Zorana Guja rekla je da su uz konsultaciju različitih istorijskih izvora-literature i razgovora sa ljudima i kazivačima napravili scenario u kojem su prikazali autentične odjevne predmete i namjenski napravljen prostor gdje su prikazali čin slavskog obreda.

Ona se kao magistar etnomuzikologije u ovom projektu bavila i vokalnom tradicijom prikazujući pjesme u okviru slavskog obreda i običaja, od onih koje počinju sa pripremom do tradicionalnih koje se pjevaju uz čin lomljenja slavskog kolača, te zdravicama i umijećem nazdravičara.

"Svjesni smo činjenice da je tradicija živa materija koja se mijenja i modifikuje, ali se obrazac ponavlja bez obzira u kojem vremenu živimo", istakla je Zorana Guja.

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Janković izrazila je zadovoljstvo što je promociji ovog etno-muzikološkog filma sinoć prisustvovao veliki broj posjetilaca, te za 14. decembar najavila i promociju knjige "Kosti", autora Nenada Milikića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana