"Problem tri tijela", najskuplja "Netfliksova" serija, stiže 21. marta

Branislav Predojević
"Problem tri tijela", najskuplja "Netfliksova" serija, stiže 21. marta

LOS ANĐELES - Striming gigant "Netfliks" objavio je drugi trejler za naučnofantastičnu seriju "Problem tri tijela", koju su kreirali tvorci "Igre prestola" Dejvid Beniof i D. B. Vajs, kao i Aleksander Vu, koji je radio na kultnoj vampirskoj seriji "Prava krv".

Serija je adaptacija popularnog istoimenog romana koji je napisao kineski pisac fantastike Liju Cisin i koja čini dio njegove triologije "Besjede o Zemljinoj prošlosti", jednog od najnagrađivanijih i najcjenjenijih serijala u modernoj fantastici. Čuveni pisac Džordž R. R. Martin napisao je za ovaj serijal da je riječ o revolucionarnom djelu koje je jedinstveni spoj naučne fantastike i filozofske spekulacije, politike i istorije, teorije zavjere i kosmologije.

Sama priča prati astrofizičarku Je Venđije, čiji otac je ubijen tokom Kineske kulturne revolucije. Godinama kasnije, Venđije je regrutovana u vojsku i dio je tajne misije čiji je cilj uspostavljanje kontakta sa vanzemaljcima. Ogorčena zbog stanja u kojem se nalazi svijet, Venđije donosi drastičnu odluku zbog koje se naučnici u budućnosti bore za spas čovječanstva. U modernom vremenu niz nerazjašnjenih ubistava potresa naučnu zajednicu, a fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svijetu, koji naseljavaju Galileo, Njutn, Konfucije, Ajnštajn, riješi astrodinamički problem tri tijela. Pojava sablasnog časovnika i saznanje da je tokom Kulturne revolucije pokrenut tajni vojni projekat slanja signala u potrazi za vanzemaljcima, natjeraće ga da se zapita kakva se to prijetnja nadvija nad Zemljom i da li su čovječanstvu dani odbrojani.

Serija u velikoj mjeri slijedi grandiozni zaplet romana  u najboljoj tradiciji "tvrde naučne fantastike" koja se bavila pitanjima opstanka života na Zemlji, ljudskim osvajanjem svemira i susretima i sukobima sa drugim oblicima razumnog života.

Želja producenata da ekranizacija ostane što vjernija duhu knjige, riješena je tako što su autor Li Cisin i Ken Li, nagrađivani pisac i čovjek koji je na engleski jezik preveo roman "Problem tri tijela", imenovani za specijalne konsultante. Cisin je izrazio poštovanje i vjeru u kreativni tim koji će stati iza adaptacije njegovog romana.

- Pokušao sam da ispričam priču koja nadilazi vrijeme i različitosti među nacijama, kulturama i rasama. Priču koja nas navodi da razmatramo sudbinu čovečanstva u cjelini. Velika mi je čast, kao autoru, što vidim kako se razvija ovaj jedinstveni naučnofantastični koncept i stiče bazu fanova širom sveta. Uzbuđen sam što će novi i postojeći ljubitelji širom svijeta biti u prilici da se sa pričom upoznaju i na "Netfliksu" - rekao je Cisin.

Zvjezdanu glumačku postavu serije čine Eiza Gonzalez, Lijam Kaningem, Džon Bredli, Cai Čin, Benedikt Vong, Samer Usmani, Džes Hong, Jovan Adepo i Sia Šimooka.

Serija "Problem tri tijela" navodno je najskuplja "Netfliksova" serija u istoriji, pošto je budžet iznosio 25 miliona dolara po epizodi, što je čini jednom od najskupljih  franšiza svih vremena. Serija je snimana u Kini i u Ujedinjenom Kraljevstvu, među producentima se nalaze Bred Pit, Rozamund Pajk i Rajan Džonson, a premijera je zakazana za 21. mart ove godine.

Knjige

Do proboja Lija Cisina kineska naučna fantastika nije bila pretjerano poznata široj zapadnoj publici, osim u krugovima ljubitelja naučne fantastike. Njegova priča "Planina", objavljena 2006. godine u kineskom časopisu "Naučnofantastični svijet", bila je zametak ovog romana koji je 2007. objavljen kao zasebna knjiga, prva u trilogiji "Besjede o Zemljinoj prošlosti". Roman je preveden na engleski i objavljen u SAD 2014. a sljedeće godine je dobio nagradu "Hugo" za najbolji roman te je tako Cisin postao prvi autor iz Azije koji je osvojio ovu nagradu za koju glasaju čitaoci. Na engleski su prevedeni i ostali dijelovi trilogije "Mračna šuma" i "Kraj smrti". Na srpskom jeziku ova trilogija objavljena je u izdanju "Lagune".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana