Prle i Tihi ponovo u akciji!

Rajko Vuković
Prle i Tihi ponovo u akciji!

BEOGRAD - Kultna serija “Otpisani” u novom digitalnom obnovljenom izdanju vraća se 29. avgusta na prvom programu RTS-a od 22 časa.

Publika će imati priliku da ponovo pogleda 13 restaurisanih epizoda originalne serije i prati doživljaje grupe mladih ilegalaca u okupiranom Beogradu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Legendarna serija nastala je prema istoimenoj knjizi Dragana Markovića prije pola vijeka, davne 1974. godine, u produkciji Televizije Beograd. Seriju je režirao Aleksandar Aca Đorđević, a scenario su napisali zajednički Dragan Marković i nedavno preminuli scenarista Siniša Pavić.

Sam Pavić jednom prilikom je govorio kako je serija imala čudnu genezu nastanka i da je postojala velika vjerovatnoća da se ne emituje zbog teksta koji su čitali tadašnji urednici Vuk Krnjević i Ljuba Radićević.

- Mene su pozvali tada i rekli da neće biti snimanja, jer je tekst pun stereotipa, jednosmjeran i suviše partijski, samim tim da je neprihvatljivo za televiziju i tražili su od mene da promenim dijaloge. Pročitavši scenario rekao sam im da ovde mora sve da se menja osim likova, iako počnem da menjam dijalog, bojim se da ću morati i dramaturgiju da preturam, jer je nema mnogo. Oni su mi dali odrešene ruke kad je u pitanju sređivanje teksta i naveli su da ću biti jedan od koautora, što mi se nije dopadalo, zato što mi se akcioni žanr kakav je stvoren u partizanskim filmovima nije dopadao, ali sam na kraju ipak prihvatio. Posebno mi je drago što sam tim likovima sa beogradske kaldrme dao karakter, ljudsku boju i približio onim ljudima koji su zaista tako govorili, a imao sam priliku da poznajem nekoliko njih, što mi je naravno dosta pomoglo u pisanju - govorio je Pavić.

Glavne uloge su igrali velikani domaćeg glumišta: Dragan Nikolić, Voja Brajović, Aleksandar Berček, Miki Manojlović, Stevo Žigon... A pored vodećih uloga veliku popularnost su stekli sporedni likovi koje su tumačili: Pavle Vujisić, Zlata Numenagić, Čedomir Petroivić, Rade Marković, Dragomir Felba i mnogi drugi.

Prva epizoda ove hit-serije premijerno je prikazana 22. decembra 1974, dok je zadnja emitovana 16. marta 1975. uz sjajnu reakciju publike.

Likovi iz serije su veoma odudarali od stereotipa komunističkih ilegalaca, jer se radilo o običnim ljudima sa društvene margine, uličnim herojima, švercerima, studentima, sa svim svojim ljudskim vrlinama i manama. Sam komunizam se u seriji veoma rijetko spominje i ona je orijentisana na prikazivanje običnog čovjeka u borbi protiv okupatora uz vješt scenaristički potpis Siniše Pavića.

Nošena odličnom glumačkom ekipom i dinamičnom režijom serija je bila ogroman hit svog vremena i stekla je ogromnu popularnost širom Jugoslavije, a ta popularnost i danas nakon 50 godina ne jenjava, jer će publika ponovo čuti rafale Prleta i Tihog, uz novi kvalitet slike i zvuka.

Muzika

Neizostavno od velike važnosti za ovu seriju bile su muzičke teme Milivoja Miće Markovića, koji je dao pečat i prepoznatljivost uvodne i završne špice sa svojim maestralnim kompozicijama.

Marković, inače diplomirani džez muzičar, radio je kao muzički urednik u Televiziji Beograd i bio je stalni član Džez orkestra Radio-televizije Beograd. Ipak, njegova lična karta ostala je muzika za “Otpisane” iz 1972, svojom mješavinom džeza, fanka i klasike očarala je generacije publike, a svirali su je od Guče preko svadbi do simfonijskih orkestara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana