Pretpremijera serije “Nobelovac”: Život, karijera i ljubav Ive Andrića

Branislav Predojević
Pretpremijera serije “Nobelovac”: Život, karijera i ljubav Ive Andrića

BEOGRAD - Igrana serija “Nobelovac” o Ivi Andriću, u kojoj glavnu ulogu tumači Tihomir Stanić, biće pretpremijerno prikazana na 30. Sarajevo film festivalu.

Serija “Nobelovac” prati život Ive Andrića tokom nekoliko mjeseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka sa ceremonije u Beograd. Kroz osam epizoda prikazuju se ključni momenti i osobe iz njegovog života.

Stanić kaže da je ovim projektom ostvario jedan od većih glumačkih i životnih snova, jer je u njemu on glumac, reditelj i jedan od autora.

- Serija govori o životu našeg jedinog nobelovca, koji 26. oktobra, tad počinje radnja serije, saznaje da je dobio Nobelovu nagradu. Dešavanja u ta dva mjeseca našeg pisca vraćaju u prošlost. Vraćamo se nakratko u 1895. pa onda od 1914. do 1920. godine. Najzastupljeniji je period od 1941. godine, kada Andrić u Beogradu u toku rata piše romane “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika” i “Gospođica” i kada u jednom dogovoru sa novim vlastima objavljuje ta djela postavši dio kulturne elite novog sistema - rekao je Stanić.

Poznati srpski glumac, rodom iz Kozarske Dubice, jedan je od autora serije i korežiser zajedno sa Borišom Simovićem, a za seriju se po vlastitim riječima pripremao godinama.

- Primijenio sam jedno staro pravilo da su za produkciju najvažnije tri stvari: prva stvar koja je važna jesu pripreme, druga stvar koja je važna su pripreme i treća stvar koja je važna su pripreme. Pripremili smo se dobro, cijela ekipa. Sve probleme ili nesporazume koji su mogući u toku snimanja i organizacije smo prenebregli jer smo bili dobro pripremljeni - rekao je Stanić.

Na scenariju serije radili su Stanić, Ivan Velisavljević i Jelena Mijović, a saradnici su Aleksandar Novaković i Stanić, kao i Vladimir Roganović koji je jedan od kreatora serije. Pablo Fero Živanović je direktor fotografije, Nevena Milovanović je kostimograf, Valentina Popržan je napravila scenografiju, a Dubravka Bušatlija bila je zadužena za šminku i masku.

Ulogu Andrićeve supruge Milice Babić-Andrić igra sarajevska glumica Selma Alispahić, a pored Stanića i Alispahićeve, u seriji glume Igor Jurinić, Vladan Gajović, Bojan Žirović i mnogi drugi. Pretpremijera će biti održana 19. avgusta u 16 sati u “Sinepleksu”.

Činjenice

Gledaoci će u “Nobelovcu”, kako ističe Stanić, vidjeti mnogo toga što se ne zna o čuvenom književniku i njegovom životu.

- Sedam godina je otkako smo ponudili projekat Radio-televiziji Srbije, negdje 2015. godine i od tada je jedan ozbiljan tim ljudi radio na tome i mi smo zaista istraživali, tražili razne izvore te otkrili brojne zanimljive činjenice. Andrić je odbio da ode u Švajcarsku, podijelio je sudbinu naroda. Odbio je da potpiše Nedićev apel te poklonio cijeli novčani iznos od Nobelove nagrade, to su gestovi koji su rijetki - rekao je  Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana