Preporuke “Glasa Srpske” za praznične dane: Ljubav i mir uz filmove i knjige

Ilijana Božić
Preporuke “Glasa Srpske” za praznične dane: Ljubav i mir uz filmove i knjige

BANjALUKA - “Nadam se da ćete u ovoj godini koja dolazi, pogriješiti. Jer ako pravite greške, onda radite nešto novo, pokušavate, učite, živite, gurate sebe, mijenjate se, mijenjate svoj svijet. Radite stvari koje nikad ranije niste, a što je još važnije, radite nešto”, riječi su engleskog pisca Nila Gejmena koje su i najbolja poruka za korake u godini u koju smo ušli.

Vrijeme je praznika, ono doba kad provodimo vrijeme sa porodicom i prijateljima uživajući u zajedničkim trenucima koji su u brzom tempu života rijetki. Ljubav, mir i blagostanje su ono što nam je svima potrebno, a da upotpunite vrijeme mi preporučujemo pet filmova domaće i strane produkcije koji su nastali prema romanima i bajkama. Iz ovih preporuka vidimo da su djela svima omiljenih pisaca pretočena u sjajne filmove koji su postali jednako popularni.

“Kuka”

Jedna od najljepših bajki “Petar Pan” priča je o  Petru Panu, nestašnom dječaku, koji može da leti i koji nikad nije odrastao. Svoje beskonačno djetinjstvo provodi u Nedođiji kao vođa izgubljenih dječaka družeći se sa sirenama, Zvončicom i drugim zanimljivim likovima, a najveći neprijatelj mu je kapetan Kuka. Petra Pana stvorio je škotski književnik Dž. M. Beri. Priča o Petru Panu i njegovim avanturama pretočena je u film “Kuka” koji je snimljen u režiji Stivena Spilberga, a premijerno prikazan 1991. godine. Glavnu ulogu igra Robin Vilijams, a Spilbergova ekranizacija sjajan je izbor za praznične dane, jer će nas podsjetiti na ljubav i porodicu, vrijednosti koje su nažalost danas obezvrijeđene.

 

“Orlovi rano lete”

Omiljeni pisac svih generacija je Branko Ćopić. Njegova djela, a posebno “Orlovi rano lete”, omiljena su literatura najmlađih čitalaca i dan-danas i baš zato preporučujemo da u prazničnim danima pogledate istoimeni film, a nije zgoreg ni ponovo pročitati knjigu. Film “Orlovi rano lete” je snimljen 1966. godine, a glavne uloge povjerene su Dragutinu Dobričaninu Guti, Miodragu Petroviću Čkalji, Ljubiši Samardžiću i Mihajlu Bati Paskaljeviću. Ova priča o djeci iz sela ispod Grmeča, pod vođstvom harambaše Jovančeta, je priča o drugarstvu, hrabrosti, požrtvovanosti i ljubavi prema slobodi u teškim, neizvjesnim istorijskim trenucima.

 

Šešir profesora Koste Vujića”

Ova knjiga Milovana Vitezovića od svog objavljivanja 1983. godine doživjela je 17 izdanja na srpskom jeziku, dva na grčkom, te jedno na hebrejskom. Roman je 2012. godine dobio novu ekranizaciju i postao najgledaniji srpski film. Ovaj roman je takođe jedan od onih koji djeca rado čitaju. Odličan je izbor za praznične dane, jer nas vraća u slavno vrijeme Beograda, srpske kulture i države. Sam film, kao i knjiga su povratak u doba Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, Jakova Prodanovića, Pavla Popovića i drugih srpskih velikana.

 

“Hobit: Neobično putovanje”

Priču o Bilbu Baginsu, koji je doživio nezamislivu avanturu i koja je opčinila čitaoce širom svijeta, napisao je Dž. R. R. Tolkin davne 1937. godine.  Roman “Hobit” uvod je u “Gospodara prstenova” i do danas je prodat u milionima primjeraka i jedna je od najomiljenijih knjiga širom svijeta. Onima koji nisu preporučujemo da pročitaju roman, a ko pak više voli da gleda ekranizacije onda je preporuka svakako film “Hobit: Neobično putovanje” iz 2012. godine. Riječ je o epskoj fantaziji koju je režirao Piter Džekson. Radnja je smještena u Međuzemlje 60 godina prije događaja iz “Gospodara prstenova”, a priča prati hobita Bilba Baginsa kojeg čarobnjak Gandalf poziva u avanturu kroz Međuzemlje zajedno sa 13 patuljaka.

 

“Kako je Grinč ukrao Božić”

 

Kada govorimo o prazničnim knjigama i filmovima, neizostavan je “Kako je Grinč ukrao Božić”. Riječ je o filmu u kojem se fantastika prepliće sa komičnim elementima koji je snimljen 2000. godine u režiji Rona Hauarda. Radnja filma se temelji na istoimenoj knjizi doktora Susa iz 1957. godine, a prati Grinča koji sa vrha planine posmatra stanovnike Tkograda kako se radosno pripremaju za proslavu Božića. U tom gradu njega su svi izbjegavali zbog zastrašujućeg izgleda, a zbog neuzvraćene ljubavi postao je ogorčen. Zato on odlučuje da ukrade Božić tako što će oteti sve poklone, ukrase i jelke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana