Preminuo slavni režiser Ričard Doner: Odlazak najvećeg Gunija od svih

B.P.
Preminuo slavni režiser Ričard Doner: Odlazak najvećeg Gunija od svih

VAŠINGTON - Ričard Doner, slavni holivudski režiser i producent filmova "Supermen" i "Gunisi", umro je u 91. godini. Doner je preminuo u ponedjeljak, potvrdila je njegova supruga, filmska producentkinja Lauren Šuler Doner, prenosi BBC.

Rođen je u Bronksu u Njujorku. Početkom 1960-ih počeo je da radi na televiziji, ali je najpoznatiji po filmovima "Supermen", jednoj od prvih uspješnih strip ekrenizacija, kultnom dječijem filmu "Gunisi", četverodijelnom serijalu "Smrtonosno oružje", vesternu "Maverik" i hororu "Predskazanje". 

Tokom karijere kao režiser potpisan je ispod 82 filmska i televizijska ostvarenja a poslednje ostvarenje bio mu je krimić "16 blokova" sa Brusom Vilisom u glavnoj ulozi.

Režiser Stiven Spilberg, sa kojim je često sarađivao, ukazao je Donerovu veštinu i nadarenost za različite žanrove.

- Biti u njegovom društvu bilo je kao da se družite sa svojim omiljenim trenerom, najpametnijim profesorom, najžešćim motivatorom, najljubaznijim prijateljem, najvernijim saveznikom i, naravno, najvećim Gunijem od svih - rekao je Spilberg.

Glumac i režiser Mel Gisbson, koji je bio omiljeni Donerov glumac, rekao je da pokojni velikan bio čovjek bez ega što nije čest slučaj u Holivudu.

- Moj prijatelj i moj mentor. Naučio me sve što znam o režiji. Podrezao je sopstveni talenat i veličinu ogromnim djelom poniznosti, nazivajući sebe "pukim saobracćajcem" u umjetnosti. Ostavio je svoj ego pred vratima. Bio je velikodušan srcem i dušom, što je darovao svima koji su ga poznavali. Jako će mi nedostajati, sa svom njegovom nestašnom duhovitošću i mudrošću – rekao je Gibson.

Dones se smatrao zaslužnim za pokretanje savremene filmske ere superheroja filmom "Superen sa Kristoferom Rivom u glavnoj ulozi. 

U to vrijeme se to smatralo riskantnom avanturom zbog velikog budžeta za specijalne efekte kada kod publike još nije bila dokazana popularnost filmova s likovima iz stripova. 

"Supermen" snimljen 1978, ostvario je ogroman komercijalni uspjeh i postao film koji je najviše zaradio u Sjevernoj Americi,  300 miliona dolara, nakon čega su uslijedila tri nastavka, od koji je Doner radio samo drugi u nizu. 

Nominiran je za četiri Oskara, a osvojio je Oskara za najbolje vizualne efekte. 

Doner je kasnije sa suprugom Loren vodio produkcijsku kompaniju koja je dala filmove kao što su "Dž-Men" i "Oslobodi Vilija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana