Preminuo slavni američki režiser i scenarista Bob Rafelson

Branislav Predojević
Preminuo slavni američki režiser i scenarista Bob Rafelson

LOS ANĐELES - Režiser, scenarista i producent Bob Rafelson, najpoznatiji po filmovima “Pet lakih komada” i “Poštar uvijek zvoni dva puta”, preminuo je u 89. godina života u Aspenu.

Smrt legende nezavisnog američkog filma, mentora režisera novog Holivuda i jednog od kreatora čuvenog benda i televizijske emisije “Mankis”, potvrdila je njegova supruga Gabrijela.

Rafelson je nakon uspješnog rada na televiziji počeo proboj u Holivud, kao producent legendarnog rokenrol filma “Izi Rajder”(1969), koji je režirao Denis Huper, a koji je po izlasku postao simbol epohe odražavajući kontrakulturne stavove vremena sa kraja šezdesetih, uz kultni status kod publike i kritike.

U autorskom smislu odlikovala ga je nekonvencionalna režija, uz veliku dozu slobode i improvizacije u radu sa glumcima, zbog čega, uz prilično težak karakter, nije bio pretjerano popularan kod velikih studija.

- Napravio sam revoluciju u Holivudu jednostavnom idejom. Prepoznam talentovane ljude, obezbijedim im resurse za uspjeh, držim ih na razumnom budžetu, a onda ih ostavim na miru da snime film koji žele - govorio je on.

Kao režiser proslavio se saradnjom sa glumcem Džekom Nikolsonom, sa kojim je radio sedam filmova, uključujući “Pet lakih komada (1970), koji mu je donio četiri nominacije za “Oskara”. Priča o zagonetnom lutalici postala je hit među kritičarima i publikom, a slavni kritičar Rodžer Ebert ga je izabrao za najbolji film 1970. godine. Rafelson je producirao i kultnu melodramu “Posljednja bioskopska predstava”(1971) režisera Pitera Bogdanovića, nakon čega je režirao film “Kralj Marvinovih vrtova” (1972) ponovo sa Nikolsonom u glavnoj roli.

Nakon toga je producirao “Oskarom” nagrađen antiratni dokumentarac “Srce i misli” (1974), režirao filmove “Ostani gladan (1976) sa mladim Arnoldom Švarcenegerom i Džefom Bridžisom i rimejk kultnog noar klasika “Poštar uvijek zvoni dvaput” (1981), u kojem su glumili Nikolson i Džesika Lang.

Ipak karijeru je doveo skoro do gašenja kada je otpušten na snimanju filma “Brubejker” 1980. godine, sa Robertom Redfordom u glavnoj ulozi, zato što je udario izvršnog direktora studija “Foks”. Vratio se muzičkoj strani posla 1986. godine, režirajući spot za Lajonela Ričija i njegov superhit “All Night Long”. Kasnije u svojoj karijeri Rafelson je režirao filmove “Crna udovica” (1987), sa Debrom Vinger u glavnoj ulozi i “Mjesečeve planine” (1990) te još dva filma sa Nikolsonom “Nevolje sa muškarcima” (1992) i “Krv i vino” (1997).

U posljednje dvije decenije svojevoljno se povukao iz svijeta filma i posvetio porodici, da bi se, po svojim riječima, odmorio od režiranja filmova, jer to nikad nije volio da radi. Među njegove obožavaoce spadaju umjetničke veličine poput Frensisa Forda Kopole, Martina Skorsezija, Kventina Tarantina, Aleksandra Pejna i Vesa Andersona, koji je možda dao najbolji epitaf pokojnom velikanu riječima da je Rafelson spadao u gotovo nepostojeću kategoriju filmskih autora koji su radili šta god su željeli.

“Mankis”

Rafelson je zajedno sa Bertom Šnajderom stvorio slavni šou “Mankis” iz 1966. za televizijsku kuću En-Bi-Si, koji je okupio mladu muzičku grupu regrutovanu na pozivu za kasting sa nekim od najboljih tekstopisaca.

Emisija je 1967. osvojila nagradu “Emi” za humorističku seriju i proslavila članove grupe Dejva Džonsa, Majka Nesmita, Mikija Dolensa i Pitera Torka. Prva četiri albuma grupe zauzela su prvo mjesto na “Bilbordovoj” listi albuma, iznjedrivši šest singlova u prvih 10, uključujući numere “Last Train to Clarksville”, “I'm a Believer”, “Pleasant Valledž Sundadž” i “Dadždream Believer”. Kada je serija od 58 epizoda završena Rafelson je režirao film o grupi nazvan “Glava” iz 1968. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana