Preminuo režiser Žist Žaken, autor legendarne erotske drame "Emanuela"

B.P.
Preminuo režiser Žist Žaken, autor legendarne erotske drame "Emanuela"

PARIZ - Francuski reditelj i fotograf Žist Žaken, koji je režirao kultni erotski film "Emanuela" umro je u 83. godini nakon duže bolesti.

Žaken, široj javnosti najpoznatiji kao reditelj filma "Emanuela" sa Silvijom Kristel u glavnoj ulozi, umro je u Bretanji u krugu porodice, supruge Ane, vajarke, i ćerke Julije, fotografkinje.

"Emanuelu" mnogi smatraju socijalnim fenomenom 70 godina koji je kroz priču o seksualnim avanturama mlade žene u Aziji postigao veliki međunarodni uspeh, od Japana do Sjedinjenih Država.

U bioskopima širom svijeta pogledalo ga je nekoliko desetina miliona gledalaca, a uzmu li se u obzir ostali mediji i platforme, i puno više.

Najveću gledanost u Francuskoj je imao godine 1974., kada je evidentirano gotovo devet miliona gledanja. Na repertoaru bioskopa na pariskim Jelisejskim poljima zadržao se punih 13 godina a glavnu glumicu Kristel pretvorio je u jedan od najvećih seks simbola 20. vijeka.

"Emanuele' je adaptacija istoimenog erotskog bestselera koji je napisala Emanuele Arsan 1959. godine. Producent Iv Rošard želio je projekt povjeriti nekom mladom redatelju pa je kontaktirao fotografa Žakina, koji se prihvatio režije i snimanja igranog filma. Nakon uspjeha ovog filma režirao je još jednu kontroverznu erotsku  dramu pod nazivom "Priča o O", a nakon toga, ponovno sa Silivijom Kristl u glavnoj ulozi i "Ljubavnika Ledi Četerli" po romanu slavnog pisca D. H. Lorensa.

Iako je filmski uspjeh,  stavio u drugi plan njegove ostale talente, on je bio sjajan fotograf, marketinški stručnjak i vajar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana