Preminuo slavni režiser Ivan Rajtmen, tvorac „Istjerivača duhova“

B.P.
Foto: Agencije

LOS ANĐELES - Ivan Rajtmen, legendarni režiser, scenarista i producent, najpoznatiji po komediji „Istjerivača duhova“ , preminuo je u 75. godini u svom domu u Montesitu, u Kaliforniji.

Njegova djeca reditelj Džejson Rajtmen („Džuno“, „U vazduhu“) i ćerke Ketrin i Kerolajn potvrdili su izjavom smrt njihovog oca.

-Naša porodica tuguje zbog neočekivanog gubitka muža, oca i djeda koji  nas je naučio da uvjek tražimo magiju u životu. Tješimo se time što je njegov rad kao filmskog stvaraoca donio smijeh i sreću nebrojenim drugima širom svijeta. Dok tugujemo privatno, nadamo se da će ga oni koji su ga poznavali kroz njegove filmove uvek pamtiti - piše u izjavi porodice

Ivan  i Džejson Rajtmen nedavno su blisko sarađivali na filmu „Istjerivači duhova: Zagrobni život“, oživljavanju originalne franšize „Istjerivači duhova“ koja je poslužila kao gorko-slatki oproštaj na velikom ekranu od pokojnog Harolda Rejmisa, još jednog „palog“ člana grupe.

Kao reditelj i producent, Ivan Rajtman je svoju karijeru počeo niskobudžetnim komedijama  tipa „Djevojke Kanibali“, kroz priče o simpatičnim gubitnicima protiv snobovskih članova visokog društva i autoriteta.

Kanadski režiser je pomogao u pokretanju karijere na velikom platnu člana glumačke ekipe „Subotom uveče uživo“ Džona Belušija tako što je producirao klasičnu komediju „National Lampoon Animal House“, revolucionarnu, haotičnu komediju bratstva koja ne samo da je podstakla mnoge pijane noći na univerzitetima svuda, već rezultiralo je mnogim imitatorima u medijima, uključujući kratkotrajnu adaptaciju TV serije „Delta House“, koju je izvršni producirao godinu dana nakon premijere filma. Rajtmen je takođe pomogao u pokretanju komedije u blokbasteru svog kolege člana glumačke ekipe „SNL-a“ Bila Mareja tako što je režirao komediju u letnjem kampu „Meatballs“ i producirao/režirao vojni film „Stripes“, u kojem su učestvovali i kolege kanadski komičari Harold Rejmis i Džon Kendi. Sva trojica glumaca su se skoro ponovo ujedinila u onome što će postati najomiljeniji doprinos Rajtmana istoriji pop kulture.

Godine 1984. Rajtmen je režirao i producirao „Istjerivače duhova“, naučno-fantastičnu komediju koja prati Bila Mareja, Dena Ejkrojda, Harolda Rejmisa i Ernija Hadsona kao kvartet istrebljivača paranormalnog, koja je zaradila 229 miliona dolara širom svijeta sa budžetom od samo 30 miliona dolara i smatra se jednom od najboljih komedija ikada napravljenih.

„Istjerivači duhova“ ne samo da su iznjedrili nastavak 1989, već su takođe inspirisali animiranu seriju „Pravi istjerivači duhova“, ponovno pokretanje franšize „Istjerivači duhova: Odgovorite na poziv“ i nedavno objavljenu „Istjerivači duhova: Zagrobni život“. Izvan filma i televizije, franšiza „Istjerivači duhova“ takođe je lansirala knjige, stripove, video igrice, i beskrajne količine robe, da ne spominjemo čitav proizvodni baner pod nazivom „Ghost Corps.“, koji je Rajtmen zajedno sa Denom Ajkrojdom osnovao 2015. kako bi nadgledao mnoštvo novih multimedija „Istjerivača duhova“.

Rajtmen se takođe dobro zabavljao sa Arnoldom Švarcenegerom režirajući i producirajući filmove „Blizanci“, „Policajac iz vrticća“ i „Junior“, ali sa sve slabijim prinosom i na blagajnama i u kvalitetu. Rajtman je nastavio da radi sa nekim od najvećih imena u Holivudu tokom 90-ih, uključujucći Kevina Klajna i Sigurni Viver u političko romantičnoj komediji „Dejv“, tandem Robina Vilijamsa i Bilija Kristala u „Danu očeva“ i avantura preživljavanja „Šest dana, sedam noći“ sa Harisonom Fordom i En Heč.

Iako su Rajtmanovi najbolji napori možda bili kao režiser, filmski rad kao producent i izvršni producent takođe je rezultirao velikim brojem hitova. Njegovo učešcće u filmovima kao što su „Hevi Metal“ i Spejs Džem“ pokazalo je da Rajtman voli animaciju, a takođe je pomogao u pokretanju franšize porodične komedije „Betoven“.

Rajtmen se čak okušao u žanru superheroja pošto su stripovi postali popularni 2000-ih, ali je to uradio sa sopstvenim komičnim stilom u filmu „Moja super bivša devojka“ sa Umom Turman u glavnoj ulozi.

Rođen je 1946. u Komoranu (današnja Slovačka), a roditelji su mu bili Klara i Ladislav Rajtmen, Slovaci jevrejskog podrijekla, koji su preživjeli logor Aušvic. Emigrirali su u Kanadu 1950., gdje je Rajtman počeo raditi kao režiser i producent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana