Premijera “Kuće zmaja” zapalila internet

Branislav Predojević
Premijera “Kuće zmaja” zapalila internet

NjUJORK - Pilot epizoda serije “Kuća Zmaja” prikvela čuvene “Igre prestola”, prikazana na striming servisu “HBO maks” u nedjelju uveče, u jednom momentu dovela je do otežanog rada servisa zbog milionske posjete publike i zapalila društvene mreže uz burne reakcije obožavalaca.

Premijerna epizoda postavila je kratki istorijski uvod i dramu oko nasljednika kralj Viserisa Targarjena, koji je nakon smrti supruge i muškog nasljednika, imenovao svoju najstariju kćerku princezu Raniru Targarjen za nasljednicu Gvozdenog prestola umjesto svog problematičnog brata princa Dejmona. “Tviter” je eksplodirao nakon što je premijerna epizoda pod nazivom “Nasljednici zmaja” predstavila okruženje i glavne likove serije koja je smještena 200 godina prije događaja ultrapopularne matične franšize “Igre prestola”.

Jedan korisnik “Tvitera” primijetio je da su u prvih 25 minuta prve epizode gledaoci vidjeli “zmajeve, ludog rođaka gladnog moći, krvavu smrt kraljice i nasljednika, viteški dvoboj, kola odsječenih dijelova tijela i scenu seksa”, dok su drugi objavljivali simpatične mimove poput onih sa likom Homera Simpsona, koji sa mačem i štitom Targarjena gleda seriju dijeleći oduševljenje.

Obožavaoci su ostali u suzama zbog nove serije i pozdravili su seriju kao “povratak prave televizije” tri godine nakon što je “Igra prestola” završena u maju 2019. nakon osam sezona na kanalu “HBO” uz većinom negativne reakcije.

Kritike su uglavnom pozitivne, uz naglašavanje ženskih uloga u seriji i dramske pozadine oko sukoba dvije majke da obezbijede svojoj djeci krunu, što će umalo uništiti dinastiju i kraljevstvo.

Filmski kritičar Brendon Kuc nije krio oduševljenje nakon gledanja nazvavši je više nego dostojnim nasljednikom matičnog serijala.

- Pilot serije “Kuća zmaja” uvjerljivo je objašnjava svoj kontekst u odnosu na “Igru prestola”, predstavlja njegove ključne likove i prikazuje središnji sukob serije. Lako je pratiti premijeru sa živim bojama i detaljnom teksturom. Za sada apsolutno dostojan nasljednik - napisao je Kac. Njegova koleginica Ket Kombs takođe dijeli oduševljenje viđenim.

- Nisam znala koliko mi je nedostajala tematska pjesma “Igre prestola” sve dok je nisam čula večeras na premijeri “Kuće zmaja”! Prva epizoda je fantastična! Jedva čekam da vidim što je sljedeće. Držim palčeve da se ne ponovi zadnja sezona “Igre prestola” - navodi Kombs.

Kritičar sajta “Indivajr” Ben Travers, otišao je korak dalje tvrdeći da je ovo najbolje serija današnjice, što je ipak malo euforično, posebno zbog činjenice da je “HBO” kritici ponudio gledanje samo prvih šest od deset epizoda koliko serija ima ukupno.

- Nasilna! Šokantna! Epska. Bolja od “Igre prestola”. Ovo nije samo još jedna fantastična serija, to je najbolja serija ikada napravljena! Odlična akcija i muzika takođe - napisao je Travers na “Tviteru”.

Na sajtu “Roten tomejtos”, pilot epizoda ima pozitivan skor od 89 odsto pozitivnih reakcija, dok je na sajtu IMDB prosječna ocjena publike visokih 9,1, što nagovještava da je “HBO” dobio novu hit franšizu.

Martin

Sam autor knjiga “Vatra i krv” i matičnog serijala “Pjesma leda i vatre”, koje su poslužile kao predložak za obje serije, američki pisac Džordž Martin, takođe je nahvalio televizijsku adaptaciju poredeći je sa Šekspirovim tragedijama.

- Moćno je, visceralno je, mračno je, to je kao Šekspirova tragedija. Ne postoji Arija, lik koji će svi voljeti. Svi su manjkavi. Svi su ljudi. Rade dobre stvari. Rade loše stvari. Pokreću ih žudnja za moći, ljubomora, stare rane - baš kao ljudska bića. Baš kao što sam ih napisao - rekao je Martin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana