Premijera filma "Nije loše biti čovek" u Republici Srpskoj: Moderna bajka o ljudima i životinjama

Branislav Predojević
Premijera filma "Nije loše biti čovek" u Republici Srpskoj: Moderna bajka o ljudima i životinjama

BANjALUKA - Danas je u banjalučkom bioskopu "Sinepleks Palas" zakazana svečana premijera novog filma režisera i scenariste Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" uz prisustvo članova glumačke ekipe.

Da li je kraj života istovremeno i kraj boravka na ovom svijetu ili postoji mogućnost da se život produži u nekom drugom obliku, pita se Kovačević u svom novom filmu, prvom rediteljskom poduhvatu nakon 18 godina. Novo ostvarenje legendarnog srpskog pisca, dramaturga, scenariste i režisera prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvijezda Ranko Beli (Gordan Kičić) nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razriješi misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumijevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.

Kako je naveo Kovačević, ovaj film je njegov omaž i zahvalnost prirodi i pametnim božjim stvorenjima oko nas, koji čine ljepši dio planete koju uništavamo.

- Ova komedija sa elementima drame slika je jednog običnog života sa neobičnim događajima, jedna fantazija u čijem središtu je odnos ljudi i životinja. Otkako znam za sebe, živimo dva-tri paralelna sveta. Moje viđenje sveta je oduvek bilo pomalo sumnjičavo i nije bilo egzaktno tačno. Uvek je bio neki znak da postoji još jedan svet i univerzum koji mi ne možemo ili ne želimo da vidimo - rekao je Kovačević.

U filmu glume Vojin Ćetković, Branka Katić, Nenad Jezdić, Hristina Popović, Gordan Kičić, Lena Kovačević, Andrija Milošević, Srđan Žika Todorović, Milan Lane Gutović, Mira Banjac, a Ćetković nakon niza TV serija u kojima igra glavne ili prateće uloge, igra u bioskopskom filmu i to nastupa u glavnoj ulozi.

- Dušku sam definisao žanr filma i nazvao sam ga - bajka. Ovaj film zaista to i jeste, prava bajka - rekao je Ćetković dodajući da njegova uloga iskače iz ustaljene predstave o tome šta muškarac treba da predstavlja u našem društvu.

- Svaki dobar scenario, drama, roman i film mora da ima dodirnih tačaka sa sadašnjim vremenom. U našoj kinematografiji, a čak i na televiziji, imamo malo dodira sa sadašnjim vremenom i ne oslikavamo ga onako kako bi trebalo. Svaki dobar film mora to da ima, i ovaj film to uspeva da uradi. Ne radi se o tome da li mi kritikujemo. Mi postavljamo pitanja i ukazujemo na problem, ali ne zaključujemo, to radi publika. A to postoji u ovom filmu i to na najlepši mogući način, nije baš prst u oko, što svaka umetnost treba da učini - dodao je glumac.

Film je baziran na hit predstavi "Kumovi", takođe rađenoj prema tekstu Dušana Kovačevića, koja je na repertoaru "Zvezdara teatra" već duže od 10 godina. Kompozitor je poznati rok umjetnik Bajaga, prvi put u karijeri je i u ulozi koproducenta, a nekoliko numera izvodi pjevačica Lena Kovačević, kćerka Dušana Kovačevića.

Policija

Film obiluje šalama usmjerenim prema sistemu i policiji, ali Kovačević tvrdi da mu nije namjera da kritikuje ovu službu.

- Moja želja je bila da budem inspektor, ali nisam uspeo jer sam kratkih živaca. Ja se bavim policijom indirektno ili direktno u svakom svom radu. Ono što je zanimljivo u postojanju policijske organizacije je to što je ona starija od države, vlast se smenjuje, a policija ostaje. To je težak posao i nije mi bio cilj da kritikujem policiju, naprotiv - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana