Film "Heroji" režisera Gorana Nikolića premijerno prikazan u Beogradu: Sudbina preživjelih junaka Kosovskog boja

Tanjug
Foto: Branislav Predojević

BEOGRAD - Film "Heroji", srpskog režisera i scenariste Gorana Nikolića, premijerno je prikazan prethodnog vikenda u beogradskom Domu omladine u okviru 50. FEST-a.

Film prati sudbinu glavnog junaka, koji na povratku iz Kosovske bitke sreće divljeg dječaka i nastavlja put sa njim u potrazi za utočištem. Priča smještena u srednjovjekovnoj Srbiji je saga svim onim herojima koji nisu opjevani u pjesmama, i to neočekivano prijateljstvo je ispunjeno nizom dramatičnih, emotivnih i komičnih momenata. Konačno, dvojica slučajnih sapatnika stižu u ratnikov dom, gdje ih čekaju samo pepeo i smrt.

Zanimljivost i originalnost filma je što nema dijaloga, sve se odvija nijemo, uz naraciju, kroz akciju, radnju likova, simbolično i veoma hrabro za debitantski projekat.

Reditelj Nikolić je izjavio novinarima nakon premijere da mu je zaista veliko uzbuđenje pred samu premijeru iz razloga što su napravili neobičan film, drugačiji od mnogih, posebno jer nema replika između likova.

- Odsustvo reči, dijaloga, donosi filmu jednu egzotičnost i pružiće ovom filmu šansu da ga pogleda publika koju privuče takva vrsta ostvarenja. "Heroji" je takav film da je neophodno da mu publika priđe otvorenog srca i uma. Pripovedanje priče je urađeno na nesvakidašnji način - rekao je Nikolić.

On je dodao da mu je i inspiracija za stvaranje ovog projekta bila poznati film "Apokalipto" u režiji glumca Mela Gibsona, jer ga je privukla ta ideja o jednom malom čovjeku koji uspijeva da po-stigne nešto veliko i sve spasava.

- Sam Kosovski boj mi nije bio glavna ideja vodilja, da se time bavim kao težištem radnje. Tokom te 1389. godine dve trećine muškaraca je poginulo, i tu mi je ležao glavni spektakl, dramski potencijal. Pitao sam se gde su sve otišli ti preživeli junaci Kosovskog boja. O tome je moj film - opisao je Nikolić, koji debituje ovim ostvarenjem u formi dugometražnog igranog filma.

U filmu glavne uloge tumače Mladen Sovilj, pozorišni, televi-zijski i filmski glumac (filmovi "Izgrednici", "Neposlušni"  i "Reži", serije "Južni vetar" i "Klan") i dječak Todor Jovanović, koga je publika već gledala u komediji "Taksi Bluz". Pored njih dvojice, u filmu se pojavljuju Mina Nikolić, Branko Perišić, Lazar Nikolić, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajatović i Saša Ali. 

MAČ I ŠTIT

Autorsku ekipu, osim Nikolića, činili su i direktor fotografije Vladimir Đurić, montažer Matija Đuka Đukanović, kompozitorka Ana Krstajić.

Na filmu su radili i dizajner zvuka Antonio Toni Andrić, scenografkinja Nađa Antić, kostimografkinja Kristina Savić, šminkerka Sonja Vizentane. Ilustraciju za poster radio je Stevan Aleksić. Zanimljivo je da je glavni narator u filmu Žarko Laušević, a da Sovilj u filmu nosi mač i štit koji je upravo Laušević nosio u filmu "Boj na Kosovu", u kojem je bio u ulozi Miloša Obilića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana