Premijera “Bitlđus 2”: Nastavak kultne priče o otkačenim duhovima

Branislav Predojević
Premijera “Bitlđus 2”: Nastavak kultne priče o otkačenim duhovima

LOS ANĐELES - Ovogodišnji Filmski festival u Veneciji, 81. po redu, otvoriće film “Bitlđus 2”, slavnog režisera Tima Bartona, kojem će to ujedno biti i svjetska premijera.

U pitanju je dugo očekivani nastavak natprirodne komedije iz 1988. godine, kojoj Barton u velikoj mjeri duguje globalni uspjeh i karijeru, a koja je tokom prethodnih 36 godina stekla kultni status kod publike.

Originalni film “Bitlđus” objavljen je u Sjedinjenim Državama 30. marta 1988. godine, postigao je kritički i komercijalni uspjeh, zaradio je 74,7 miliona dolara uz budžet od 15 miliona dolara. Osvojio je “Oskara” za najbolju šminku i tri nagrade “Saturn” za najbolji horor film, najbolju šminku i najbolju sporednu glumicu za Silviju Sidni. Uspjeh filma iznjedrio je animiranu televizijsku seriju, video-igre i scenski mjuzikl iz 2018. te lansirao karijeru svog autora u A produkciju, gdje je snimao spektakle poput “Betmena”, ali i male filmove poput “Edvarda Makazorukog” ili “Ed Vud”.

Sama priča na majstorski način spojila je fantaziju, horor i komediju uz radnju koja prati nedavno preminuli par koji kao duhovi ne mogu da napuste svoju kuću. Oni kontaktiraju Bitlđusa (Majkl Kiton) harizmatičnog i otkačenog egzorcistu  iz Donjeg svijeta, kako bi preplašili nove stanovnike doma, običnu porodicu Dic, što se pretvara u opšti urnebes na relaciji između svijeta živih i mrtvih. 

Iako se godinama pričalo o nastavku, čak je urađeno nekoliko varijanti scenarija, od toga nije bilo ništa, dok Barton nakon uspjeha serije “Srijeda” nije našao u Dženi Ortega, idealnu glumicu za nastavak.

U novom filmu se tri generacije porodice Dic vraćaju u Vinter River nakon neočekivane tragedije. Lidiju (Vinona Rajder) i dalje progoni Bitlđus, a sve se pogorša kada njena kćerka Astrid (Džena Ortega) otkrije model grada na tavanu i otvori portal do zagrobnog života. Neko ponovo pozove Bitlđusa i dok se nevolja priprema u oba svijeta, on se vraća da i sam pogorša stvari. Scenarista Set Grejem-Smit rekao je da shvata veličinu zadatka u koji je ušao uz pomoć Marka Milara i Alfreda Gofa, ali da on pomno vodi računa u kom smjeru ide priča nastavka.

- Ne želim biti tip koji uništava zaostavštinu i uspomenu na prvi film. Radije bih umro, nego da napravim nešto što ne poštuje i ne živi ni blizu nasljeđa prvog filma. Ovo će biti pravi nastavak 30 i nešto godina kasnije. Ono što je sjajno jeste to što za Bitlđusa vrijeme ne znači ništa u zagrobnom životu, ali svijet izvan je druga priča - rekao je Smit. U nastavku glume Majkl Kiton, Vinona Rajder, Ketrin O’Hara, Džastin Teru, Monika Beluči, Džena Ortega i Viljem Defo. 


POVRATAK

Ovogodišnji Filmski festival u Veneciji održava se od 28. avgusta do 7. septembra, sa francuskom zvezdom Izabel Iper kao predsjednicom žirija.

Bartonov film biće prikazano van takmičarskog programa u srijedu, 28. avgusta u sali “Grande”.

- Vrlo sam uzbuđen zbog ovog. Mnogo mi znači što će premijera ovog filma biti na Filmskom festivalu u Veneciji - rekao je Barton. Barton je prethodno dobio “Zlatnog lava” za karijerno postignuće 2007. godine, a na festivalu je predstavio filmove “Noćna mora prije Božića” i “Mrtva nevjesta”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana