Praznični filmovi po izboru “Glasa Srpske”: Od bajke do romantične komedije

 Ilijana Božić
Praznični filmovi po izboru “Glasa Srpske”: Od bajke do romantične komedije

BANjALUKA - Božićni filmovi koji donose tople emocije i poruke o važnosti prave ljubavi, prijateljstva i porodičnog blagostanja sastavni su dio praznične atmosfere tokom januara.

Tokom božićnih praznika podsjetimo se da nije čar života u skupim poklonima i raskošnim trpezama, nego u onome što osjećamo. Treba da shvatimo koliko je važna toplina i sigurnost koju nam pruža porodica i ljubav koju dijelimo sa voljenima.

Upravo o tome govore i neki od najljepših filmova koji su nastali prema pričama i romanima. U nastavku teksta donosimo pet filmova po izboru “Glasa Srpske” koji su na filmskom platnu oživjeli likove iz književnih djela.

“Božićna priča”  

Ovaj film Roberta Zemekisa iz 2009. godine sa Džimom Kerijem u glavnoj ulozi mnogi smatraju jednim od najboljih božićnih ostvarenja, a nastao je po noveli “Božićna pjesma” Čarlsa Dikensa koja je prvi put objavljena 1843. godine u Londonu. Koliko je ovo djelo bilo inspirativno svjedoči i činjenica da je tokom prošle godine snimljen novi film pod nazivom “Skrudž: Božićna priča”.

Priča počinje na sumorno, hladno Badnje veče u Londonu. Skrudž, škrti starac, ne voli Božić i odbija poziv na večeru svog nećaka Freda. On odbija ljude koji traže donaciju za hranu. Nevoljno dozvoljava svom prezaposlenom, nedovoljno plaćenom službeniku slobodan Božić. Međutim, starog Skrudža posjećuju duhovi prošlog, sadašnjeg i budućeg Božića budeći u njegovom hladnom srcu dobrotu.

“Polarni ekspres”

Na Badnje veče jedan dječak je dok je ležao u krevetu začuo je škipu šina, a kad je pogledao kroz prozor ugledao je čarobni voz ukrašen snježnim pahuljama. Uskočio je u voz zajedno sa putnicima s ciljem da otputuju na Sjeverni pol i upoznaju Djeda Mraza. Tokom uzbudljivog putovanja koje gledamo u filmu “Polarni ekspres” ovaj dječak shvata šta je život, šta znači biti hrabar, kolika je vrijednost vjere i prijateljstva. Film je snimljen 2004. godine u režiji Roberta Zemekisa, a zasnovan je na istoimenoj knjizi Krisa van Olsburga iz 1985. godine. Ostvarenje prikazuje ljudske likove animirane korišćenjem CGI animacije sa živom radnjom i snimanjem pokreta. U ovoj predivnoj božićnoj priči o vjerovanju u Djeda Mraza glumi Tom Henks sa Deril Sabarom, Džimijem Benetom i Edijem Dizenom. Ovaj film pokazuje kakva magija nastaje u životu ukoliko vjerujemo u snove koje smo sanjali u djetinjstvu.

“Hari Poter i kamen mudrosti”

Hari Poter, omiljeni junak mnogih generacija, nastao je iz pera Džoan Ketlin Rouling, a ova sjajna priča o čarobnjacima, magiji, “Hogvorstu”, o dobru i zlu, ali i o nezamjenjivosti porodice i pravih prijatelja, na platnu je oživljena 2001. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu u režiji Krisa Kolambusa. Knjiga je prvi put objavljena 26. juna 1997. godine. Iako je “Hari Poter i kamen mudrosti” prva od sedam knjiga i filmova, ona je i najpopularnija. Knjiga se smatra jednom od najprodavanijih u istoriji književnosti. Avanture Harija Potera i njegovih drugara na platnu su oživjeli Danijel Redklif, Rupert Grint i Ema Votson. Naime, Rouling je zahtijevala da u filmu igraju glumci iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi se očuvao integritet knjige, a ostvarenje je postalo jedno od onih bez kojih se praznični dani ne mogu zamisliti.

“Zaleđeno kraljevstvo”

Mališanima, ali i onim starijim ljubiteljima crtaća, svakako jedan od omiljenih je “Diznijev” animirani film “Zaleđeno kraljevstvo” iz 2013. godine. Crtać je inspirisan bajkom “Snježna kraljica” Hansa Kristijana Andersena koja je prvi put objavljena 21. decembra 1844. godine u zbirci “Nove bajke”. Radnja prati neustrašivu princezu koja kreće na put zajedno sa ledadžijom, njegovim odanim irvasom i naivnim Snješkom Bijelićem s ciljem da pronađe svoju sestru čija je ledena moć zaledila kraljevstvo. Scenario je napisala Dženifer Li, koji je takođe režirala crtać zajedno sa Krisom Bakom. Glasove pozajmljuju Kristen Bel, Idina Menzel, Džonatan Grof, Džoš Ged i Santino Fontana.

Zanimljivo je da se u literaturi o Andersenovoj bajci navodi da je ovaj pisac 1840. upoznao švedsku opersku pjevačicu Dženi Lind i zaljubio se u nju, ali da ona nije bila zainteresovana za njega,  te da mu  je baš ona poslužila kao inspiracija za snježnu kraljicu ledenog srca.

“Dnevnik Bridžit Džouns”

Dolaskom nove godine i božićnih praznika poželimo da promijenimo mnoge stvari u životu i postavimo ciljeve koje želimo da ostvarimo tokom godine koja predstoji. Tako Bridžit Džouns počinje da vodi dnevnik kako bi bilježila svoje pokušaje da prestane da puši cigarete, da smrša i da pronađe onog pravog. Ova romantična komedija koja plijeni humorom prikazana je u bioskopima 2001. godine u režiji Šeron Megvajer. U glavnim ulogama su Rene Zelveger, Hju Grant i Kolin Firt. Film je nastao po istoimenom romanu Helen Filding iz 1996. godine koja prema mišljenju kritičara mnogo podsjeća na knjigu “Gordost i predrasude”.  Bridžit radi u jednoj izdavačkoj kući u Londonu i mašta o tome da smrša i pronađe pravog muškarca. Ovo ostvarenje dobilo je i dva nastavka, odnosno “Bridžit Džouns na ivici razuma” i “Beba Bridžit Džouns”, a najavljen je i četvrti dio filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana