Pozlaćen film Na mliječnom putu

Agencije
Pozlaćen film Na mliječnom putu

Venecija - Film "Na mliječnom putu" proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice dobio je "Mladog zlatnog lava" na 73. filmskom festivalu u Veneciji kojeg dodjeljuje žiri sastavljen od mladih.

Ostvarenje "Žena koja je otišla" filipinskog reditelja Lava Dijaza osvojilo je "Zlatnog lava" za najbolji film na festivalu koji je svečano zatvoren u subotu uveče. "Srebrnog lava" za najboljeg reditelja podijelili su reditelji Meksikanac Amat Eskalante za film "Neukroćeni" i Rus Andrej Končalovski za film "Raj". Za najboljeg glumca proglašen je Argentinac Oskar Martinez za ulogu u filmu "Uvaženi građanin". Nagradu za najbolju glumicu dobila je Ema Stoun za ulogu u filmu "La la land".

Kusturičin film "Na mliječnom putu" premijerno je prikazan u petak uveče, a publika u venecijanskoj Sali "Grande" aplaudirala je više od petnaest minuta poslije projekcije. Kusturica ni sam nije mogao sakriti emocije pa je od zadovoljstva na trenutak i zaplakao.

- Ovaj film zovem svojim političkim testamentom zato što sam pomiješao dva glavna generatora ljudskog života: ljubav i rat - rekao je Kusturica i dodao da je tužan kada vidi da se ljudi i dalje masovno ubijaju, 20 godina poslije sukoba na Balkanu koji je on proživio.

Premijeri je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je film rađen na prostoru Srpske. Time će, kaže Dodik, svijet vidjeti ljepotu Srpske, u kojoj su glumci u toku snimanja već uživali.

Inače, film je bio među 20 izabranih ostvarenja u takmičarskom programu. Glavne uloge tumače Kusturica, slavna italijanska glumica Monika Beluči, kao i Predrag Miki Manojlović i Sloboda Mićalović. "Na mliječnom putu" je ljubavna priča u čijoj pozadini je balkanski rat devedesetih. Tematski je podijeljen u tri dijela i urađen prema Kusturičinoj pripovijetki "U zmijskom zagrljaju", objavljenoj u knjizi "Sto jada". Sniman je na Mokroj Gori, u srednjovjekovnom gradu Klobuku u blizini Trebinja i u Andrićgradu.

Beluči, koja je učila srpski jezik za ovu ulogu, rekla je da je privukao prikaz ljubavi između dvoje odraslih.

- Oni nemaju šta da izgube, više nisu mladi, a još vjeruju u ljubav i da neka magija može da postoji - rekla je Monika Beluči.

Ona je zahvalila Kusturici što je osmislio lik ljupke, majčinske, lijepe žene bez skrupula, priznavši da je to jedna od najzrelijih uloga u njenoj karijeri.

Povratak

Emir Kusturica vratio se na najstariji svjetski filmski festival ostvarenjem "Na mliječnom putu", u kojem prikazuje život mljekara na prvoj liniji neodređenog ratnog sukoba, čiji se život potpuno mijenja sa dolaskom misteriozne Italijanke.

- Želim da izađem iz ovog sportskog filmskog života u kojem je važno da li pobjeđujete ili ne - rekao je Kusturica za Rojters i dodao da to "ne znači da neće više snimati filmove", nego da oni neće biti takmičarski.

On je osvojio "Zlatnog lava" na Venecijanskom festivalu 1981. godine svojim prvim filmom "Sjećaš li se Doli Bel?" kada je imao samo 27 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana