Pozitivne kritike svjetskih medija za film “Nebesa”

Tanjug
Isječak iz trejlera za film "Nebesa"
Foto: snimak ekrana/Jutjub | Isječak iz trejlera za film "Nebesa"

BEOGRAD, 11. avgusta (Tanjug) - Nakon svjetske premijere 5. avgusta na Festivalu u švajcarskom gradu Lokarno, najnoviji film Srđana Dragojevića “Nebesa” privukao je veliku pažnju mnogih stranih fimskih sajtova i portala, saopštio je danas Filmski centar Srbije.

Novinar Leo Baraklou iz “Varajetija” je u intervjuu sa Dragojevićem istakao da je reditelj, kroz tri priče o čudima, na satiričan način prikazao život u Istočnoj Evropi, pri čemu je “prizvao grotesknu viziju bivših komunističkih zemalja nakon njihovog pomjeranja ka kapitalizmu”.

Na sajtu “ICS film”, umjetnički dometi autora se porede sa režijama legendarnog Pjera Paola Pazolinija, konkretno sa njegovom “Trilogijom života”.

“Postkomunističko okruženje daje nepogrešiv politički podtekst svim pričama, s tim da za uživanje u filmu nije potrebno mnogo predznanja o novijoj istočnoevropskoj istoriji”, piše na sajtu “ICS film”.

Sajt “Le Temps” posebno je pohvalio prvi segment filma, dok je Vladan Petković na sajtu “Cineuropa” istakao visok kvalitet izrade, talenat i nadahnuće filma.

Film “Nebesa” ispričan je kroz tri priče koje se protežu tokom tri decenije (1993, 2001, 2026) i istražuje uticaj čuda na savremeno društvo.

Film je imao svjetsku premijeru 5. avgusta u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, dok će srpsku premijeru imati 25. avgusta, na zatvaranju 4. izdanja Dunav film festa u Smederevu.

Glavne uloge povjerene su Srđanu Žiki Todoroviću, Goranu i Bojanu Navojec, Milošu Timotijeviću, Anđelki Prpić, Neli Mihajlović i mnogim drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana