Povratnik apsolutni pobjednik

Priredila: Cvija Mrkonjić
Povratnik apsolutni pobjednik

London - Američki film "Povratnik" trijumfovao je i na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) u Londonu, osvojivši tri glavne nagrade, te nagradu za najbolju fotografiju i zvuk.

Dodjela je održana u nedjelju uveče, a kao svake godine ni ovaj put, pored nestrpljenja i iščekivanja nagrada, među prisutnim zvijezdama nije nedostajalo glamura. Poznati glumci, reditelji i stručnjaci iz svijeta filma u svojim elegantnim odijelima, uz najskuplja pića, razgovarali su o filmovima, ulogama, planovima i, kako su do sada već navikli, pozirali su fotografima.

"Povratnik" je proglašen najboljim filmom, Alehandro Gonsales Injaritu najboljim rediteljem, a glumac Leonardo Dikaprio dobio je priznanje za najbolju mušku ulogu.

U ovom Injarituovom ostvarenju, koje je pobralo tri od četiri glavne nagrade, Dikaprio tumači glavnu ulogu, čovjeka napuštenog u divljini.

U filmu nije bilo ženske uloge koja bi se takmičila za ovu kategoriju, pa je ovo priznanje pripalo glumici Bri Larson za film "Soba".

Injaritu je svoju nagradu posvetio supruzi, sa kojom je na dan dodjele nagrada proslavio 24. godišnjicu braka i zahvalio Dikapriju.

- Leonardo, tvoj talenat i posvećenost u ovom filmu oduzimaju dah - kazao je reditelj, koji je preuzeo i nagradu za najbolji film, te posebno odao počast Britancima za njihovu tradiciju u pravljenju filmova.

Dikaprio je primajući svoju prvu BAFTA nagradu rekao da je počastvovan i da su na njega uticali mnogi britanski glumci. Zahvalio je svojim kolegama u filmu, reditelju i posebno svojoj majci, koja je u nedjelju proslavljala rođendan.

Iako je najveći broj nagrada pripao "Povratniku", ni drugi glumci nisu ostali "kratkih rukava", pa je tako priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu dobio Mark Rajlens za rolu sovjetskog agenta u trileru Stivena Spilberga "Most špijuna".

Najboljom ženskom sporednom ulogom proglašena je rola direktorke u Eplu u filmu "Stiv Džobs", a koju tumači Kejt Vinslet.

- Ovo je bila izvanredna godina za žene - poručila je Vinslet primajući nagradu.

Značajne nagrade nisu rezervisane samo za velike face, a BAFTA je odlučila da nagradu za zvijezdu u usponu dodijeli mladom glumcu Džonu Bojegi za ulogu u najnovijem nastavku popularne franšize "Ratovi zvijezda - Buđenje sile".

Prema procjeni ove akademije, najbolji originalni scenario imao je film "Pod lupom", irska emigrantska saga "Bruklin" proglašena je za najbolji britanski film, dok je najbolji film na stranom jeziku argentinsko-španski "Vajld tejls".

U filmskim krugovima se smatra da su britanske filmske nagrade dobar znak za uspjeh na holivudskoj dodjeli "Oskara", koja će biti održana 28. februara.

Nominacije

Film "Povratnik" je 14. januara 2016. godine nominovan za 12 "Oskara" i to za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog i sporednog glumca, što ga čini najviše nominovanim ostvarenjem za 2015. godinu.

Na 73. ceremoniji film je osvojio tri "Zlatna globusa", a dobio je i pozitivne ocjene kritičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana