Povratak majstora herojske akcije u Holivudu

Branislav Predojević
Povratak majstora herojske akcije u Holivudu

MONTREAL - Legendarni kineski režiser Džon Vu vraća se u Holivud nakon duže pauze, tokom koje je radio u Kini, sa čak tri nova filma u produkciji.

Slavni majstor akcije iz Hongkonga prije nekoliko dana dobio je na nagradu za životno djelo na aktuelnom Filmskom festivalu u Montrealu, gdje je otkrio detalje svog povratka američkoj kinematografiji koji obuhvataju režiju filma “Tiha noć”, pripremu rimejka svog kultnog djela “Ubica” i pripremu neimenovanog dramskog projekta.

Pomenuta “Tiha noć” je akcioni triler, u kojem glumi Džoel Kinmen, kao otac u misiji da osveti svog malog sina, koji je ubijen u unakrsnoj vatri bandi, a Vua je privukao specifičan scenario.

- Bilo je nekoliko tema koje sam želio da napravim u Kini, ali je bilo teško dobiti finansije. Kada sam dobio scenario za “Tihu noć” mislio sam da je jedinstven. Privuklo me je što scenario nema dijaloga, cijeli film je potpuno vizuelan, koristite slike, zvuk i muziku da ispričate priču. Što je za mene nešto sasvim novo. Da sam ostao u Kini, vjerovatno bih i dalje snimao još jedan ratni ili akcioni film, pa iako ovaj film ima prilično mali budžet i gust raspored, to mi je bilo u redu. Takođe sam morao da radim sa divnim glumcem poput Džoelu Kinamana - rekao je Vu.

Režiser se u Holivud probio klasicima “Tvrdo kuvan”(1992) i “Teška meta”(), da bi se u SAD proslavio filmovima “Slomljena strijela”, “Čovjek bez lica” i Nemoguća misija 2”, nakon čega se vratio u Aziju sredinom dvijehiljaditih, gde je režirao dvodijelne istorijske epove “Crvena litica” i “Prelazak”, kao i kriminalistički triler u Japanu “Manhunt”, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2017. godine.

Jedan od novih američkih projekata koji radi jeste rimejk “Ubice”, filma koji važi za klasik produkcije Hongkonga osamdesetih.

- Prvobitno smo pokušali da unajmimo drugog reditelja da ga snimi, ali nismo mogli naći nikoga pa sam preuzeo posao režisera. Možda ne bi trebalo da ga zovemo “Ubica”, jer pravimo sasvim drugačiju verziju, pošto će glavnog lika, kojeg je igrao Čou Jun Fat, tumačiti žena. Priča je slična “Ubici”, ali možemo reći da je to više priča o prijateljstvu nego o ljubavi - objasnio je režiser.

Osim ovih akcionih filmova Vu trenutno sprema još jedan projekat, koji je više dramska priča o vezi Kine i Amerike kroz sudbinu dva čovjeka, što je važna stvar u svjetlu napetih odnosa dvije supersile.

- Želim da napravim film u Holivudu koji uvodi kulturu iz Kine i kulturu sa Zapada i pokušava da ih spoji. Projekat je zasnovan na istinitoj priči o Kinezu Deanu Lungu, koji je radio kao sluga u Njujorku i njegovom odnosu sa svojim gazdom. Donirao je svu svoju ušteđevinu Univerzitetu Kolumbija da bi oni mogli da organizuju kurs kineskog jezika i kulture. Zatim je uvjerio svog poslodavca da takođe podrži ovu misiju i još imaju njegovu sliku izloženu u Kolumbiji i kurs još postoji. Nadam se da ovakve priče mogu povećati razumijevanje sa obje strane - dodao je Vu.

Karijera

Režija filma “Tiha noć” je 37. rediteljski rad Vua, koji je karijeru u Hongkongu počeo davne 1973. godine sa kung-fu filmom “Mladi zmajevi”.

Kao autor se proslavio tokom osamdesetih, režijom serije akcionih filmova sa motivima kriminalističkih priča o prijateljstvu i izdaji, punim krvi i revolveraških obračuna, definisanim od strane kritike kao “herojsko krvoproliće”. Nakon prelaska u SAD radio je nekoliko vrlo uspješnih filmova sa zvijezdama tipa Nikolasa Kejdža, Toma Kruza, Džona Travolte, a posljednji film koji je radio u SAD bio je “Isplata” iz 2003. godine sa Benom Aflekom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana